Naftali Benet: Premijer na oročeno vreme 1Foto: EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Nakon 12 godina Izrael je dobio novog premijera.

Naftali Benet, desničar i bivši saveznik odlazećeg predsednika Vlade Benjamina Netanjahua, u nedelju je stupio na premijersku funkciju koju će obavljati naredne dve godine, nakon čega će je u skladu s potpisanim sporazumom predati koalicionom partneru Jairu Lapidu.

Iako je njegova ultranacionalistička partija Jamina na izborima u martu osvojila samo sedam od 120 mesta u Knesetu, on je uspeo da se izbori za lidera nove šarolike političke koalicije.

Benet (49) je drugi najmlađi premijer u istoriji Izraela, posle Netanjahua koji je imao 46 godina kada je 1996. bio prvi put izabran za predsednika Vlade.

Poznat je po svojim ekstremnim izjavama i stavovima prema izraelsko-palestinskom konfliktu.

Religiozni Jevrejin i zagovornik nacionalističke ideologije veruje u ideju o stvaranju „Većeg Izraela“, odnosno zalaže se za naseljavanje Jevreja na svim teritorijama od reke Jordan do Sredozemnog mora, uključujući Zapadnu obalu.

Žestoko se protivi stvaranju bilo kakve palestinske države i, kako pišu mediji, često se poziva na Bibliju kada iznosi argumente za izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu. Jednom prilikom je zagovarao i politiku „pucaj da ubiješ“ na granici s Gazom, a u jednoj TV debati je izraelskom arapskom poslaniku poručio: „Dok ste vi još visili sa grana, mi smo ovde imali jevrejsku državu.“

Često zagovara targetirano ubijanje lidera Hamasa s ciljem njegovog potpunog uništenja.

Početkom 2000-ih se preselio u Njujork gde se obogatio prodavši svoju softversku firmu za 145 miliona dolara.

Nakon što se vratio, 2006. počinje političku karijeru, svrstavši se uz Netanjahua koji je tada bio lider opozicije.

Bio je njegov savetnik, viši saradnik i šef protokola.

Od 2010. dve godine je bio na čelu Ješe, organizacije koja predstavlja jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali.

Nakon izbora 2013. njegova novoosnovana desničarska partija „Jevrejski dom“ ulazi u Kneset sa osvojenih 12 poslaničkih mandata.

U narednih šest godina će biti u svim vladama koje predvodi Netanjahu kao ministar ekonomije, ministar za verska pitanja, ministar za pitanja dijaspore, te ministar obrazovanja i odbrane.

Naftali Benet je rođen 1972. u Haifi.

Njegovi roditelji su imigrirali iz Kalifornije u Izrael.

Diplomirao je pravo na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

U mladosti je živeo i školovao se u SAD, zbog čega odlično govori engleski.

Vojni rok je služio u prestižnoj jedinici Sajeret Matkal poput Netanjahua, a 1996. se borio protiv Hezbolaha u Libanu. Sa suprugom Gilat je u braku od 1999. godine Imaju četvoro dece.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.