Nebojša Stefanović: Tihi aferaš 1Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Nebojša Stefanović, visoki funkcioner SNS i ministar odbrane, nalazi se ovih dana na najvećim političkim iskušenjima, budući da mu brojni odbori naprednjaka, uključujući one koji su mu bili najlojalniji, okreću leđa.

Javni poziv na Stefanovićevu smenu sa pozicije predsednika beogradskog odbora SNS uputio je Vladimir Đukanović, član Predsedništva i Glavnog odbora stranke, i to putem objave na Fejsbuku.

Da je Stefanović „pao“ u nemilost vrha stranke, pre svega lidera Aleksandra Vučića, jasno je već mesecima. Njegovo ime dovođeno je u vezu sa aferama i dok je bio ministar unutrašnjih poslova, uključujući otkriće da je firma bliska njegovom pokojnom ocu kupovala oružje od kompanije „Krušik“ po cenama nižim od fabričkih, a izvozila po znatno višim. Pominjan je i u kontekstu „slučaja Jovanjica“, koji su pratile priče o prisluškivanju Vučića.

Ipak, Stefanović je, čini se, „istrošio maltene sav politički kredit“ koji je imao kod lidera naprednjaka, kada su obelodanjene monstruozne aktivnosti kriminalnog klana Veljka Belivuka. Naširoko se tvrdi da bivši ministar policije nije učinio ništa da stane na put navedenoj grupi, čija je meta, navodno, bio i sam Vučić.

Ćutanje, ili vrlo svedeno komentarisanje najoštrijih optužbi koje su do sada izrečene protiv njega jedna je od osnovnih karakteristika Nebojše Stefanovića, koji već dve decenije pliva političkim vodama. Rođen je 20. novembra 1976. u Beogradu – „Nebojša iz Beograda“, tako se predstavio i kada se svojevremeno telefonskim putem uključio u „Utisak nedelje“.

U rodnom gradu je završio Devetu gimnaziju „Mihajlo Petrović Alas“. Diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta. O načinima na koje je stekao visoko obrazovanje, uključujući titule magistra i doktora nauka, postoje različita mišljenja. Završio je i Visoke studije bezbednosti i odbrane. Bio je član Srpske radikalne stranke. Biran je za gradskog odbornika u Beogradu, kao i za narodnog poslanika na izborima 2007. U SNS je prešao ubrzo po njenom osnivanju, u jesen 2008. Bio je potpredsednik stranke, a od maja 2016. „samo“ član Predsedništva SNS.

U julu 2012. Stefanović je postao predsednik Narodne skupštine, a u proleće 2014. imenovan je za ministra unutrašnjih poslova. Na toj funkciji ostao je i nakon izbora održanih u aprilu 2016, i postao je potpredsednik Vlade. Te pozicije zadržao je u Vladi Ane Brnabić, formirane u junu 2017. Iste godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

Posle prošlogodišnjih izbora „rotirao je“ resor sa dotadašnjim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, a zadržan je na mestu potpredsednika Vlade. Poznato je da ima ćerku i sina, ali podatak o njegovom aktuelnom bračnom statusu ne može se naći u zvaničnoj biografiji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Nebojša Stefanović: Tihi aferaš”

  1. Дозволио је да му Крушик процури и сада мора да оде… можда у неки бољи ресор по обичају!

  2. Tako je to kad AV umesto sposobne, na važne funkcije postavlja poslušne

  3. O čemu pričate bre ljudi.Pa Stefanović je ne pametan nego prepametan i radi radnju po instrukciji zapadnih službi.Čovek skromnog obrazovanja sa kupljenim diplomama i čeličnim živcima iz senke vedri i oblači desetak godina.Napunio se keša kao hrčak uhlebio celu užu i širu rodbinu i alal mu vera.Sad mu je dojavljeno ili je osetio da je blizu propast prvorodjenog i naravno Neša se sklanja u sigurnu zavetrinu sa čitavim“ hektarima“ stambenih i poslovnih prostora u beogradu i na primorju.

    • Aууу Гојко па ти си прави Викиликс!!!

      • Pa mogu Vam reci da ste blizu istine.. manipulativni milioner,kao i svi oko njega..kao i ona obrazovana Biljana Popovic!!! Postali su krem drusta na pozicijama sa kojih su sklonjeni. Nisu imali nista!! Sramotno za ma kakvu drzavu!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.