Nenad Rašić: Kontroverzni kandidat 1Foto: Medija centar

Nenad Rašić, kandidat za kosovskog premijera koalicije „Sloboda“, snimio je spot u Prizrenu u kojem na albanskom jeziku poziva građane da glasaju za tu opciju, dok Srpsku listu, lojalnu zvaničnom Beogradu, naziva „političkim monstrumom“, a Kosovo „najmlađom državom“.

Na takve poruke oštro je reagovala Srpska lista, koja je, između ostalog, konstatovala da je to „vrhunac političkog besmisla i moralnog sunovrata onih koji se lažno predstavljaju kao srpski predstavnici“. Kritike na Rašićev račun izrekli su i brojni mediji u Beogradu i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srbiji.

Rašić je lider Progresivno-demokratske stranke, koja je na predstojećim izborima trebalo da nastupa u savezu sa Novom partijom Kosova Dragiše Mirića, ali juče je objavljeno da se Mirićeva stranka povlači iz koalicije i da neće nastupati na izborima zbog Rašićevog spota. Na listi kandidata za poslanike „Slobode“ su i predstavnici dve građanske inicijative, kao i nezavisni kandidati – Rada Trajković i Slaviša Petković.

Prethodno je Nenad Rašić bio poslanik parlamenta u Prištini, a septembra 2015. godine njegova stranka pridružila se poslaničkom klubu Srpske liste. U jednom intervjuu rekao je da mu je nuđeno da bude potpredsednik Srpske liste. Tokom političke karijere dvaput je biran za ministra za rad i socijalnu politiku u kosovskoj vladi.

Na tribini održanoj u martu u Čaglavici ocenio je da „Srbi na Kosovu nikad nisu bili podeljeniji“. Prema njegovom mišljenju, „sadašnje stanje podele i mržnje posledica je politike Aleksandra Vučića, koji ovdašnje Srbe deli na dobre i loše“. Takođe, on smatra da „ako ne budu pronađene ubice Olivera Ivanovića, to će značiti egzodus Srba sa Kosova“. Prošle godine nazvao je „nerealnom“ ideje o „korekciji granica“, odnosno podeli Kosova.

Tokom aktuelne izborne kampanje izjavio je za TV N1 da vlasti iz Beograda „već četiri godine pričaju o projektima koji nisu realizovani, kao i da se projekti o kojima se danas priča, obećavani odavno, a nisu sprovedeni“. Kako je naglasio, „najopasniji poremećaj sada na Kosovu je apatija mladih, jer je stvoren način da je partijska linija najbitnija, i oni ne vide budućnost na Kosovu“.

Nenad Rašić je rođen 27. januara 1973. godine u Lipljanu. Poreklom je iz sela Dobratin u opštini Lipljan.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Nenad Rašić: Kontroverzni kandidat”

 1. Zamislimo da postoji neki Albanac koji bi imao neku svoju minornu partiju, koji bi izjavljivao da je Kosovo deo Srbije, da su Taci i Haradinaj ti koji stvaraju nestabilnost, koji bi Srbiju nazivao svojom drzavom, snimao spotove na srpskom jeziku i trazio da Srbi glasaju za njega kako bi se istisnule druge albanske partije i nadjacali glasovi Albanaca i koji bi se slikao sa Vucicem, Seseljem i slicnima? Recimo da postoji takav Albanac a do sada se takav nije pojavio, ali da postoji, da li bi taj Albanac imao ovakav tretman kao ovaj Rasic od strane srbijanske „graDZansko-liberalne elite“, da li bi ga promovisali, kako bi na njega reagovali sami Albanci?

  • a sto ne gledamo u svoje dvoriste i pokazemo da smo bolji od njih! da smo demokrstican i slobodan narod koji se oslobodio srednjevekovnih vrednosti, npr. plemenskoj pripadnosti.

   • Dosta bre više sa tim našim „dvorištem“?! Da li se Vi šalite ili ste ozbiljni? Ako niste Albanac koji nam ovde prodaje rogove za sveću onda ste zaista čovek van ovoga vremena i prostora. Da kojim slučajem, Vama siluju ćerku, da Vas obespravljuju na najneverovatnije načine, da ne smete da izadjete na ulicu ili da se nadjete u isključivo albanskoj sredini bojeći se da kojim slučajem ne izgovorite koju srpsku reč na osnovu kojih bi Vas detektovali, da li biste se i onda bavili svojim dvorištem, da li biste i onda mislili na demokratiju i okove srednjeg veka? Rašić je, pre svega, zastrašena ličnost, na način kako to rade Albanci a, potom, podmazana sitnim privilegijama i novcem. Naravno kada odsluži i njega čeka sudbina kao i ostale Srbe ili, još gora. Postoje takvi ljudi na Kosovu i Metohiji, uostalom, kao i u Srbiji. Da postupamo na „demokratski i slobodan način“, kao što to rade Albanci, ne bismo bili u ovoj situaciji.

    • Siledžija može da bude, na žalost, i pripadnik sopstvenog naroda. Zastrašivanje i davanje sitnih privilegija čine i pripadnici sopstvenog naroda. Nije do naciona, plemena, „nebeskih“ vrednosti nekog naroda – nije do toga – do čoveka je, do pojedinca. Sve dok ne izađemo iz začaranog kruga zvanog brojanje krvnih zrnaca i DNK lanaca kako bismo utvrdili da li neko vredi ili ne vredi, ovako će nam biti. I nama i Albancima.

 2. Gospodo.s Kosovom je uradjeno sta je uradjeno.Ne brinite za cast i pamet Nenada Rasica.Znaju dobro kosovski Srbi.da nije bilo Mileta Rasica Nenadovog oca.ni ovo Srba dole ostalo ne bi.Od onakvog oca sin ne moze da bude necastan.U pravu je.ako je stvarnost ovakva.pa jedini je nacin za opstanak uci u institucije.a ne praviti paralelne.korumpirane.kao vlasti bez institucionalnog znacaja.Raspored snaga je sada takav.Albanci su vecinski narod na Kosovu.igru igras sa kartama koje si dobio .a ne sa onim koje bi zeleo da imas.

 3. Od Miladina Solevica do Nenada Rasica,AP KiM je inkubator politicara…Slava nam…!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.