Nenad Rašić: Kontroverzni kandidat 1Foto: Medija centar

Nenad Rašić, kandidat za kosovskog premijera koalicije „Sloboda“, snimio je spot u Prizrenu u kojem na albanskom jeziku poziva građane da glasaju za tu opciju, dok Srpsku listu, lojalnu zvaničnom Beogradu, naziva „političkim monstrumom“, a Kosovo „najmlađom državom“.

Na takve poruke oštro je reagovala Srpska lista, koja je, između ostalog, konstatovala da je to „vrhunac političkog besmisla i moralnog sunovrata onih koji se lažno predstavljaju kao srpski predstavnici“. Kritike na Rašićev račun izrekli su i brojni mediji u Beogradu i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srbiji.

Rašić je lider Progresivno-demokratske stranke, koja je na predstojećim izborima trebalo da nastupa u savezu sa Novom partijom Kosova Dragiše Mirića, ali juče je objavljeno da se Mirićeva stranka povlači iz koalicije i da neće nastupati na izborima zbog Rašićevog spota. Na listi kandidata za poslanike „Slobode“ su i predstavnici dve građanske inicijative, kao i nezavisni kandidati – Rada Trajković i Slaviša Petković.

Prethodno je Nenad Rašić bio poslanik parlamenta u Prištini, a septembra 2015. godine njegova stranka pridružila se poslaničkom klubu Srpske liste. U jednom intervjuu rekao je da mu je nuđeno da bude potpredsednik Srpske liste. Tokom političke karijere dvaput je biran za ministra za rad i socijalnu politiku u kosovskoj vladi.

Na tribini održanoj u martu u Čaglavici ocenio je da „Srbi na Kosovu nikad nisu bili podeljeniji“. Prema njegovom mišljenju, „sadašnje stanje podele i mržnje posledica je politike Aleksandra Vučića, koji ovdašnje Srbe deli na dobre i loše“. Takođe, on smatra da „ako ne budu pronađene ubice Olivera Ivanovića, to će značiti egzodus Srba sa Kosova“. Prošle godine nazvao je „nerealnom“ ideje o „korekciji granica“, odnosno podeli Kosova.

Tokom aktuelne izborne kampanje izjavio je za TV N1 da vlasti iz Beograda „već četiri godine pričaju o projektima koji nisu realizovani, kao i da se projekti o kojima se danas priča, obećavani odavno, a nisu sprovedeni“. Kako je naglasio, „najopasniji poremećaj sada na Kosovu je apatija mladih, jer je stvoren način da je partijska linija najbitnija, i oni ne vide budućnost na Kosovu“.

Nenad Rašić je rođen 27. januara 1973. godine u Lipljanu. Poreklom je iz sela Dobratin u opštini Lipljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari