Nikola Jovanović: Kritičar gradskih vlasti 1Nikola Jovanović Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Prema Jovanovićevim rečima, prijava je „smešna i lažna“, podneta je bez ikakvog dokaza, policija je postupala po prijavi takođe bez ikakvog dokaza, a bez dokaza je i Tužilaštvo izdalo nalog za saslušanje. On je istakao da se „radi o montiranom procesu, i da to nije sprečilo policiju da se stavi u službu SNS“, negirajući, pritom, tvrdnje da je priveden jer se nije odazivao pozivima na saslušanje.

Jovanović je u proteklih godinu dana postao jedno od najprepoznatljivijih „lica“ opozicije u Beogradu. Često i oštro kritikuje gradske čelnike, uključujući zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Između ostalog, povodom zatvaranja Čubrine ulice za saobraćaj poručio je u ime SZS-a da „građani ne žele da žive u rezervatu u koji ih smešta Vesić i moraju biti konsultovani oko svih važnih izmena urbanističkog plana i koncepcije stanovanja“. Takođe, u aprilu je podneo krivičnu prijavu protiv zamenika gradonačelnika, ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović i drugih lica „direktno odgovornih za protivpravnu izgradnju gondole na Kalemegdanu“.

Rođen je 1976. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije završio je na Evropskom koledžu u Brižu i Varšavi. Programski je direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD). Obavljao je dužnost portparola i savetnika predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN Vuka Jeremića. Specijalni savetnik Vuka Jeremića bio je i u vreme kada je Jeremić predvodio Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Radio je u Kancelariji za pridruživanje EU Vlade Srbije i kao konsultant Ministarstva finansija. Držao je predavanja na Univerzitetu u Beogradu i pisao kolumne za Politiku.

Slobodno vreme uglavnom provodi sa ćerkama i u vožnji bicikla. Odrastao je na pesmama bendova Joy Division i New Order, a kasnije počeo da sluša „mančesterski zvuk“ – grupe Happy Mondays i Stone Roses. Među omiljenim bendovima su mu i Pearl Jam i Megadeth. Kao sin univerzitetskog profesora književnosti privržen je čitanju odmalena, ali se uvek vraća jednoj knjizi – „Čarobnom bregu“ Tomasa Mana.