Nikola NikodijevicFoto: Beta/Milan Obradović

Videti Nikolu Nikodijevića ponovo na mestu predsednika Skupštine Beograda nije ni iznenađenje ni novost, ali jeste vest koja u novim političkim okolnostima otkriva nove stvari.

Svoj uspon ka „tronu“ beogradske skupštine, Nikodijević je započeo u najizazovnijem periodu za (prethodnu) gradsku vlast, a u previranjima koja bi mogla da dovedu do sličnog takvog trenutka za vlast naprednjaka i socijalista, Nikodijević bi trebalo da bude „čuvar“ stabilnosti beogradske skupštine.

Kada se „stvar“ lomila između vlasti demokrata 2012. godine i tada nadolazećih naprednjaka, Nikodijević je ispred koalicije oko socijalista izabran za člana gradskog veća što je i ostao do novembra 2013. godine, kada je došlo do konačnog razvlašćivanja demokrata u Beogradu. Kao što je lider socijalista Ivica Dačić odigrao ključnu ulogu 2012. za koaliciju sa SNS i dolazak na vlast na republičkom nivou, tako je Nikodijević ispred socijalista imao ključnu ulogu za „mirnu“ tranziciju vlasti u Beogradu.

On je 2013. godine imenovan Odlukom Vlade Srbije za člana privremenog organa koji je upravljao Beogradom i do danas je ostao jedan od ključnih ljudi beogradske vlasti.

Za predsednika Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević je izabran prvi put u aprilu 2014. godine, kada su naprednjaci i socijalisti i zvanično potpuno preuzeli Beograd. U međuvremenu su se menjali gradonačelnici i njihovi zamenici, smenjivale su i sukobljavale različite struje unutar stranaka vlasti (SNS) oko beogradskog plena, ali samo je Nikodijević ostao neokrznut.

Sada bi uloga Nikole Nikodijevića mogla ponovo doći do izražaja. I pre nego su gradski odbornici potvrdili mandate, otvorena je mogućnost prevremenih beogradskih izbora zbog „tanke“ većine naprednjaka i socijalista, a već se govorilo o modelu privremenog organa, po uzoru na onaj iz 2013. godine u kome je i Nikodijević sedeo.

Posle izbora Nikodijevića na mesto predsednika Skupštine Beograda, teško je zamisliti da SPS ima šanse za pregovore o mestu gradonačelnika. I sam Nikodijević je na neki način odbacio mogućnost da upravljanje

Beogradom mogu da preuzmu socijalisti, o čemu je bilo reči u kontekstu pregovora i postizborne „trgovine“ između Vučića i Dačića. Prva izjava Nikodijevića po stupanju na staru funkciju bila je da će „za gradonačelnika predložiti onoga koga imenuje SNS“.

Reizbor Nikodijevića takođe otkriva da Vučić želi da održi stabilnost u Beogradu, da neće talasati novim rešenjima, te da vrlo verovatno računa sa tim da Nikodijević može da održi red i utisak demokratske rasprave u beogradskom parlamentu. Do ponovnih i prevremenih izbora, ako do njih zaista i dođe.

Kakav god ishod bio, Nikodijević pretenduje da bude predsednik beogradske Skupštine sa najdužim vezanim mandatom – od sadašnjih osam godina i započeto novo odbrojavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.