Nikola Stardžon: Premijerka za nezavisnost 1Nikola Stradžon Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Premijerka Škotske Nikola Stardžon rekla je britanskom premijeru Borisu Džonsonu, pošto je njena Škotska nacionalna partija (SNP) koja se zalaže za nezavisnost pobedila na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima, da „nije pitanje da li će, već kada će“ biti održan drugi referendum o samostalnosti Škotske.

Ona je istakla da su rezultati izbora dokazali da je drugo glasanje o nezavisnosti Škotske volja zemlje i dodala da će svaki političar iz Londona koji bude stajao na putu biti suočen s demokratskom voljom škotskog naroda.

Stardžon je u telefonskom razgovoru sa Džonsonom ponovila da joj je namera da obezbedi narodu Škotske da može da bira svoju budućnost kada se završi kriza izazvana virusom korona.

Pošto je SNP pobedila na izborima, Džonson je pozvao lidere na „razgovore o krizi unije“, naglasivši da je „za Veliku Britaniju od najveće koristi kada svi sarađuju“ i da bi vlade Škotske, Velsa i Severne Irske trebalo zajednički da rade na planu oporavka od pandemije.

Ali, Stardžon je rekla da joj je sada najvažniji fokus na borbu protiv pandemije i oporavak od nje, kao i da će nova škotska vlada na tome sarađivati sa britanskom vladom „dokle god to bude bilo moguće“, ali i da je posle toga „novi referendum o razlazu Škotske od ostatka Velike Britanije neizbežan“.

Džonson ističe da bi „još jedan referendum o nezavisnosti Škotske bio neodgovoran i nepromišljen dok Britanija izlazi iz pandemije“.

Britanski premijer tvrdi da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. na kojem se 55 odsto škotskih glasača izjasnilo za ostanak u Velikoj Britaniji.

Prema njegovim rečima, pre mogućeg narednog referenduma o nezavisnosti trebalo bi da prođe najmanje 40 godina.

Stardžon je ranije ove godine, zbog njegovog odbijanja da pristane na još jedno glasanje o nezavisnosti, Džonsona optužila da se „plaši demokratije i presude i volje škotskog naroda“.

Nikola Ferguson Stardžon (rođena 1970) je premijerka Škotske i liderka SNP od 2014. godine i prva je žena koja je ikada bila na tim pozicijama.

Završila je pravo na Univerzitetu u Glazgovu i radila je kao advokat u tom gradu pre nego što je započela političku karijeru. Član je škotskog parlamenta od 1999. godine.

Kao premijerka, Stardžon od prošle godine rukovodi odgovorom škotske vlade na pandemiju kovida 19. Živi u Glazgovu sa svojim suprugom, Piterom Murelom, koji je glavni izvršni direktor SNP. Par je u vezi od 2003, a venčali su se 2010.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Nikola Stardžon: Premijerka za nezavisnost”

  1. Problem je što je Britanija, bolje reći Engleska, izašla iz EU, a Škotska želi da ostane članica EU i time ima legitimno pravo na drugi referendum, a samim tim ne mora da čeka narednih 40 godina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.