Novica Tončev: Građevinac, ministar, vlasnik of-šor firme... 1Foto: STARSPORT

Ono što ne može da se kupi sa malo para može se pazariti sa mnogo novca, kao da je jedan od životnih stavova aktuelnog ministra bez portfelja zaduženog za razvoj siromašnih delova Srbije Novice Tončeva.

Ovaj potpredsednik Socijalističke partije Srbije u politiku je ušao kao čovek sa pristojnim finansijskim kontom koji je nastao rukovođenjem građevinskom kompanijom „Tončev gradnja“.

Politički uspon rastao je srazmerno finansijskom snagom koju je pragmatični Tončev uvećavao iz godine u godinu.

Počeo je kao kandidat grupe građana, a onda i kratkoročni član stranke Bogoljuba Karića Pokret snaga Srbije, da bi potom stigao u red socijalista koje predvodi Ivica Dačić. Odbornik, predsednik opštine, narodni poslanik, potpredsednik partije, visoki funkcioner Fudbalskog saveza Srbije, predsednik regionalnog Fudbalskog saveza jugoistočne Srbije, predsednik lokalnog parlamenta, tvorac superligaša Radnika iz Surdulice, dugogodišnji član uprave Radničkog iz Niša, kojim sada upravlja njegov rođeni brat Ivica.

Bar prvi krug ove karijere sada je zatvoren „Pandorinim papirima“, koji otkrivaju da je građevinac iz pograničnog sela Božice na srpsko-bugarskoj granici još 2010. godine otvorio of-šor kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Njegova rečenica novinaru KRIK-a u kome priznaje svoje of-šor planove „kad krene firma da radi, onda prijavljujem, dok ne radi, ne prijavljujem“, može se tumačiti i kao još jedan životni moto Novice Tončeva.

Od četvrtoligaša Radnika za samo nekoliko godina stvorio je stabilnog superligaša, a Surduličani tvrde da se „neće smiriti dok Radnik ne ugosti Mančester Siti“.

Fudbal je više od igre, a kladionice mesto za brzu zaradu u samo devedeset minuta, brzo je to skapirao pa se zbog sumnji u nameštanje utakmica našao na meti istražnih organa UEFA, o čemu se naširoko pisalo.

Kasnije se navodilo i da je kao lokalni funkcioner na račun fudbalskog kluba Radnik prebacio 135 miliona iz budžeta surduličke opštine, na čijem je čelu formalno njegov stariji sin Stanislav.

Svuda gde je novac tu je Novica Tončev i to mu se ne može zameriti jer je do sada vešto koristio sve političko-sistemske „pipke“ da sazda hobotnicu koja može biti opšta ilustracija, ne samo za njega već i za mnoge slične ovom građevinskom inženjeru iz južnjačke provincije. U lošim je odnosima sa lokalnim naprednjacima, ali ne i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Oženjen je i ima dva sina. Živi i radi na relaciji Surdulica – Beograd, ne propuštajući da svoje pristaše vikendom počasti kafom u kafiću „Pegaz“ u centru varoši.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Novica Tončev: Građevinac, ministar, vlasnik of-šor firme…”

  1. Najbolje dodjite u našu,Surduličku opštinu ,da vidite,da vam mi lično kažemo kako radimo po naredbi Novice a imamo i papire!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.