Ričard Gir: Humanitarac 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Njegova poseta migrantima na brodu Open Arms, došla je kao poručena ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju, inače prvom čoveku Severne Lige, da pridobije još neki politički poen. Naime, Salvini, kako piše italijanska štampa, čini sve da Italijani što pre izađu na prevremene izbore. Salvini hoće da se, ako je ikako moguće do 15. avgusta izglasa nepoverenje koalicionoj vladi na čijem je čelu premijer Đuzepe Konte iz Pokreta pet zvezda, čiji je osnivač poznati italijanski komičar Bepe Grilo.

Salvini je poručio Ričardu Giru da migrante može da poveze u Holivud privatnim avionom i „da ih smesti u svoje privatne vile“. Ričard Gir se u Italiji zatekao na letovanju, a obišao je i Lampeduzu.

– Mnogo volim vas Italijane, apelujem na vašu velikodušnost i želju za životom, video sam da se nešto kod vas promenilo, prenosi rimski dnevnik Republika. Na odgovor Salvinija nije morao dugo da čeka.

Ričard Gir je poznat po bliskim vezama sa Dalaj Lamom, preobraćenik je u budizam u kome nalazi inspiraciju za brojne humanitarne akcije širom sveta, posebno je aktivan u projektima za zaštitu životne sredine, pomagao je obolelima od side. Politički stavovi američkog glumca nisu podjednako prihvaćeni u svim delovima bivše Jugoslavije. Naime, film „Lov u Bosni“ iz 2007. u kome zajedno sa Terensom Hauardom pokušava da uhvati ratnog zločinca Radovana Karadžića, kritika je ocenila kao loš.

Javni istupi ovog američkog glumca i njegov humanitarni rad ne odstupaju od klasične holivudske matrice. Na sličan način – po principu kamere – humanitarno se angažuju Madona ili Anđelina Džoli, pošto mediji moraju da zabeleže njihov angažman ili se on nije ni dogodio. Gir je bio protivnik američkog angažmana u Iraku. Čest je gost stranica šarene štampe širom planete kako zbog svog izgleda, tako i zbog veza sa poznatim i lepim ženama poput manekenke Sindi Kraford, s kojom je bio u braku.

Ričard Gir (1949) je glumačku karijeru započeo 1969. i to raznim ulogama u brodvejskim produkcijama, a na filmu je debitovao 1975. godine. Ali tek 1980. godine se proslavio u „Američkom žigolu“ (1980). Nagrađen je Zlatnim globusom za film Čikago, 2002. godine. Publika ga pamti, između ostalog, po ulogama u filmovima „Oficir i džentlmen“ (1982), „Do poslednjeg daha“ (1983), „Zgodna žena „(1997), „Odbegla mlada“ (1997).