Roberta Metsola: Najmlađi predsednik Evropskog parlamenta 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski parlament je dobio najmlađeg predsednika u svojoj istoriji i prvu ženu na toj funkciji u poslednjih dvadeset godina.

Za Robertu Metsolu (43), kandidatkinju Evropske narodne partije desnog centra, glasalo je 458 od 690 evropskih poslanika, te je lako potukla svoja tri rivala iz redova Zelenih, kluba Levice i konzervativaca.

Metsola preuzima čelnu funkciju Evropskog parlamenta nakon nedavne smrti prethodnog predsednika EP-a Davida Sasoli i tek je treća žena na toj poziciji.

Takođe je jedna od trenutno tri na najvišim funkcijama u EU, zajedno sa predsednicama Evropske komisije i Evropske centralne banke.

Nakon što je izabrana za predsednicu EP-a, Metsola je u obraćanju evroparlamentarcima, između ostalog, rekla da je potreban novi zamah u odnosima sa Zapadnim Balkanom.

„Moramo povratiti izgubljeni zamah kada se radi o odnosu sa Zapadnim Balkanom“, rekla je Metsola.

U razgovoru s novinarima u utorak više puta joj je postavljeno pitanje u vezi s njenim stavom prema reproduktivnim pravima žena, pošto je poznato da se lično izričito protivi abortusu.

Nova predsednica EP-a je sa Malte, jedine zemlje članice EU u kojoj je na snazi potpuna zabrana prekida trudnoće, a Metsola je inače bila na meti kritika u vezi sa ovim pitanjem, između ostalog i zato što se 2015. pridružila ostalim malteškim poslanicima EP-a koji su se „kategorično izjasnili protiv abortusa“.

Ona je, međutim, naglasila da će zastupati stav Evropskog parlamenta, a ne svoj kada je reč o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Kako je navela, EP je „više puta apelovao da se ova prava bolje zaštite. Moj stav je stav Evropskog parlamenta.“

Metsola se, inače, predstavlja kao zagovornica prava LGBT populacije.

U svom govoru u Evropskom parlamentu je takođe rekla da će se EP boriti protiv onih koji pokušavaju da podriju demokratiju, vladavinu prava, slobodu izražavanja i osnovna prava, koji ugrožavaju prava LGBT zajednice, kao i protiv onih koji pokušavaju da ucene Evropu hibridnim napadima.

Roberta Metsola je rođena 1979.

Po profesiji je advokat.

Specijalizirala je evropsko pravo i politiku.

Diplomirala je na Univerzitetu Malte i na Evropskom koledžu u Brižu.

U EP je prvi put izabrana 2013, a zatim reizabrana 2014. i 2019. Od 2004. do 2012. je radila u Stalnom predstavništvu Malte u EU, a bila je i članica tima kao pravni savetnik tadašnje šefice diplomatije EU Ketrin Ešton. Udata je i majka je četvorice dečaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.