Foto: EPA-EFE/ ANTOHNY ANEX

Ukoliko zaista dobije toliko novca, biće to najskuplja prodaja fudbalskog kluba u istoriji. Čelsi je kupio 2003. godine od Kena Bejtsa za 140 miliona funti, a u klub je za 15 sezona uložio blizu milijardu i po britanskih novčanica. Samo je ovog leta potrošio 142 miliona funti za dva pojačanja: Kepu Arizabalagu i Žoržinja. „Plavci“ su pod njegovim gazdovanjem osvojili pet titula Premijer lige, pet FA kupova, tri Liga kupa, jednu Ligu Evrope, a postali su i prvi klub iz Londona koji je osvojio Ligu šampiona.

Prvi privatni biznis, doduše ilegalni, pokrenuo je u svojim dvadesetim godinama, kada se bavio uličnom prodajom dečijih lutaka. Ključni momenat života verovatno mu se dogodio 1992. godine, kada je bio uhapšen pod optužbom da je uticao na to da voz sa 55 cisterni dizela iz Moskve ne stigne u Kaljiningrad već u Rigu, gde su svi naftni derivati u vrednosti od 3,8 miliona rubalja misteriozno nestali. Ubrzo je oslobođen optužbi, a od tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina dobio je dozvolu da bude među povlašćenim izvoznicima nafte iz zemlje. Osnovao je 1995. naftnu kompaniju Sibnjeft koja je 2006. preimenovana u Gasprom njeft, u čijem vlasništvu i danas ima 75 odsto udela. Ruski mediji tvrde da je najomiljeniji tajkun Vladimira Putina kao i da je jedan od retkih koji kod predsednika Ruske Federacije može da dođe u bilo koje dana doba ili noći, čak i bez najave.

Rođen je 24. oktobra 1966. u Saratovu. Sa tri godine je ostao bez oba roditelja, pa ga je odgajio stric Leb sa svojom suprugom. Magazin Forbs ga je 2006. proglasio najbogatijom osobom na svetu, ali je sada, posle svetske ekonomske krize, pao na 140. mesto na planeti, odnosno na 14. u Rusiji sa imovinom od oko 11,5 milijardi dolara. Veliki deo svog novca konstantno izdvaja u humanitarne svrhe, a u oblast Čukotke, gde je bio i guverner, donirao je u poslednje dve decenije 2,5 milijardi dolara. Nedavno je postao državljanin Izraela i najavio je da će se preseliti iz Londona u Tel Aviv. Razlog prodaje Čelsija navodno leži u tome što Britanci nemaju nameru da mu produže vizu zbog sankcija koje su uvedene Rusiji. Zapadni analitičari tvrde da bi Abramovič mogao da bude glavni kandidat za naslednika Vladimira Putina kada ruski predsednik odluči da napusti vlast. Ženio se i kako kaže „srećno razvodio“ tri puta.