Ipak Kovač Cerović kaže za Danas da bi tu funkciju prihvatila samo ako bi u vladu ušla i Nova demokratska stranka, čija je ona kandidatkinja za ministarku prosvete.

Često hvaljena, ali i osporavana, Tinde Kovač Cerović je jedan od vodećih stručnjaka u obrazovanju, sa zavidnom profesionalnom biografijom i velikim iskustvom, što su osobine koje hronično nedostaju svim ministrima prosvete u poslednjih desetak godina. Ako bude izabrana, biće to treći put da ulazi u Ministarstvo prosvete, u kome je od 2001. do 2004. bila pomoćnica tadašnjeg ministra Gaša Kneževića, a od 2008. do 2012. državna sekretarka u vreme mandata Žarka Obradovića.

Kovač Cerović u prosvetnoj javnosti slovi za „alfu i omegu“ čuvene „Gašine reforme“, koju su neki najpre osporavali, a potom negodovali kada je 2004. zaustavljena. Da joj ne fali upornost i strpljenje pokazala je povratkom u Ministarstvo prosvete 2008, pošto je među najzaslužnijima što je Srbija konačno dobila Strategiju razvoja obrazovanja. Slovi za osobu sa dobrim kontaktima u međunarodnim organizacijama, a upućeni tvrde da je zahvaljujući njenom angažovanju Srbija dobila značajna sredstva za obrazovanje iz pretpristupnih fondova EU. Tokom dosadašnje profesionalne karijere sarađivala je na projektima u oblasti obrazovanja Svetske banke, Unicefa, OEBS-a… Pored evropskih integracija i istraživanja u oblasti obrazovanja, bavila se uključivanjem osetljivih grupa u sistem obrazovanja, učešćem roditelja u životu škola i promocijom nastavničke profesije.

Tinde Kovač Cerović je rođena 1954. godine. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je zaposlena na Odeljenju za psihologiju. Imala je studijske boravke na Harvard univerzitetu u SAD, u Bilefeldu i u Kemnicu u Nemačkoj.

Govori engleski, mađarski i nemački. Ima troje odrasle dece i unuku. U slobodno vreme čita, šeta kuče i još se pomalo bavi sportom.