Uroš Kovačević: Odbojkaški Mesi 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Prvi je svima pričao „Ima jedan mali, koji će biti vrhunski igrač“, drugi ga je uveo u seniorski tim Ribnice dok je išao u osnovnu školu, a treći ga je kao 16-godišnjaka odveo u Sloveniju i nešto promovisao u A reprezentativca, dok je sve ostalo delo ovog 26-godišnjaka iz Kraljeva.

– Već sam jednom osvojio Evropsko prvenstvo, ali tada sam bio na klupi. Ovo je neverovatno iskustvo. Za sve nas. Niko nije očekivao da ćemo uzeti titulu, ali mi smo to uradili – rekao je posle dominacije „orlova“ u finalu sa Slovenijom MVP odbojkaš EP 2019, ne želeći da se bavi ličnim priznanjem.

A jedan od najboljih primača servisa današnjice zaslužio ga je konstantno sjajnim rolama u devet pobeda do trona, baš kao kada je svojevremeno proglašen za najboljeg mladog igrača sveta i najboljeg mladog sportistu svoje zemlje. Za kasnije rođenog brata nekadašnjeg člana nacionalnog tima Nikole, sa više odbojkaša u užoj familiji, sport je dugo bio samo izbor zabave da bi vremenom uozbiljio pristup svojoj profesiji. Toliko mu je bilo stalo da dovede telo u red i od njega stvori „mašinu za pravljenje para“, da je stigao do nutricioniste zasluženog za ishranu fudbalskog genija Lionela Mesija.

A da se nije pridržavao saveta ne bi u jednom trenutku osim za klub paralelno igrao za kadetsku, juniorsku i A selekciju. Osvajao poene, trofeje, medalje…

Recimo, te 2011. godine bio je kadetski prvak Evrope i sveta, treći na SP sa starijom generacijom i seniorski kontinentalni šampion, uz različite uspehe na Balkanijadama, da bi sa ACH Volejom uzeo prvenstvo i Kup Slovenije.

Večiti šeret, poznat i po specifičnom odnosu prema publici, sa sadašnjim klubom Trentinom odneo je titulu klupskog prvaka planete prošle sezone, sa Al Arabijem bio prvi u najjačem timskom takmičenju Azije 2016, a pre i posle toga učestvovao u još nekoliko uspeha reprezentacija raznih uzrasta. Na ponos porodice, ali i devojke – italijanske odbojkašice Glorije Baldi.