Valerij Gerasimov: Putinov tenkista 1Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Da li je načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov ranjen tokom napada u Izjumu u Ukrajini kada je ubijen deveti ruski general Andrej Simonov (55), još nije potvrđeno i postoje oprečne informacije.

Ipak, ono što je izvesno jeste da je Gerasimov zaista nekoliko dana boravio na istok Ukrajine da se navodno „lično uveri u stanje na terenu“, što su potvrdili američki i ukrajinski izvori.

Ukrajinsko izdanje Defens ekspresa izvestilo je 27. aprila, pozivajući se na svoje izvore, da će Gerasimov lično predvoditi ofanzivu ruskih trupa u pravcu Izjuma i da je „izgleda“ već stigao na komandno mesto ruskih oružanih snaga u blizini grada Izjuma u Harkovskoj oblasti.

Samo prisustvo ovako visokog vojnog zvaničnika na linijama fronta je, ocene su, prilično neobično i potkrepljuje tvrdnje zapadnih vojnih analitičara koji ukazuju na sve „veće nezadovoljstvo među ruskim snagama“. Pri tom je „napredak“ ruske ofanzive na istoku veoma spor, postoje i logistički problemi kao i nedostatak ljudstva.

Ako je, kako tvrde neki izvori, Gerasimov navodno preuzeo operativno i taktičko zapovedanje ruskim snagama na istoku Ukrajine odnedavno postavljenog zapovednika operacije u Ukrajini, generala Aleksandra Dvornikova, koga nazivaju „kasapinom iz Sirije“, to može, ukazuje se, da upućuje na ponovni propast plana Kremlja da se uspostavi jasan zapovedni lanac.

Gerasimov je jedna od četiri osobe (uključujući Putina, ministra odbrane Sergeja Šojgua i sekretara za nacionalnu bezbednost Nikolaja Patruševa) koji su „od samog početka bili odgovorni za planiranje toka rata“.

Tokom rata u Čečeniji se borio na prvoj liniji više od 30 dana, kontrolišući taktičke operacije. Ne spada u grupu „arbatskih generala“ – pežorativan izraz za štabne oficire sa malo terenskog iskustva.

Ruski vojnici mu navodno veruju i slušaju ga. Ako je bio u Izjumu, to je, po nekim tumačenjima, možda podiglo moral vojske.

Generala Gerasimova je Putin imenovao za načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije i prvog zamenika ministra odbrane 9. novembra 2012. Godinu dana kasnije objavio je rad „Mogućnosti nauke u predviđanju“, koji je objavljen u listu „Vojenno-promišljenij kurjer“, koji je odmah detektovan kao nova doktrina ruske vojske koja je i dobila ime po svom tvorcu Gerasimovu, a on sam je prozvan „ocem hibridnog rata“, iako su o tome i pre njega pisali mnogi američki stratezi.

U svom radu piše o tome kako propaganda i subverzivna delatnost mogu da dovedu do toga da potpuno stabilna zemlja u roku od nekoliko meseci, pa čak i dana, može da se pretvori u poprište žestoke oružane borbe, da postane žrtva inostrane intervencije, da utone u haos, humanitarnu katastrofu i građanski rat.

Tenkista je po vojnom rodu. Bilo je sumnji da je možda umešan u prebacivanje raketnog sistema BUK na istok Ukrajine, kojim je srušen malezijski Boeing 777 na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Putin ga je pre neku godinu imenovao Herojem Rusije, a SAD i EU su ga stavile na crnu listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.