Vladimir Kostić: Akademik 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Intervju predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića još jednom je dokazao da je u srpskom društvu najveći greh imati suprotno mišljenje.

Da stvar bude gora, Kostić se našao na meti osuda zbog nečega što nije ni izgovorio u emisiji „Pregled dana“ već zbog toga što je branio mišljenje koje je izneo pre pet godina u intervju Radio Beogradu.

Kostić je tada, podsetimo, rekao da „neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto niti de jure u našim rukama“ i da je u ovom trenutku „jedina politička mudrost na koji način sa elementima dostojanstva napustiti Kosovo“.

Odgovarajući na pitanje Jelene Obućine o toj izjavi i tvrdnji određenog vladike da on nije u pravu Kostić je doslovce rekao: „Ja potpuno prihvatam da ja nisam u pravu. Pitao bih tog vladiku odakle mu ubeđenje da je on u pravu. Iz prostog razloga što sam ja putovao, pre bukvalno nekoliko nedelja, i prelazio granicu. Tačno su mi pokazivali uglove ulica odakle počinje deo koji više nije zgodan za šetanje. S druge strane, bilo bi sjajno i eto svima relaksacije, da je Vladimir Kostić potpisao i Kumanovski i Dejtonski i Briselski sporazum. Onda imamo krivca i nemamo o čemu da razmišljamo. Ja bih sad pitao i tog vladiku da li su neki od velikih srpskih prelata izdajnici koji su srpski narod izvlačili i odvodili u drugu carevinu sa idejom da se pretekne. Da se otvore horizonti budućnosti. Jel Čarnojević izdajica? Ja mislim da nije.“

Uzgred, Kostić u trenutku izgovaranja nije znao da je u pitanju vladika Grigorije, pošto je intervju unapred snimljen.

Vladimir Kostić rođen je 18. oktobra 1953. godine u Beogradu. Medicinski fakultet završio je 1978. kao student generacije.

Od 1980. radio je u Institutu za neurologiju Kliničkog centra Srbije, a doktorsku disertaciju odbranio je 1986.

Fokus naučnog interesovanja bile su mu degenerativne bolesti nervnog sistema, a objavio je više stotina naučnih radova. Bio je direktor Klinike za neurologiju KCS i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dopisni član SANU postao je 2000. godine, a redovni 2006. godine. Za predsednika Akademije izabran je 2015. godine.

U spornom intervjuu spomenuo je i da o svemu može da se razgovara ali ne i da ga ubeđuju da je izdajnik.

„Ja sam bio dole pod oružjem i moja deca su bila ovde. Jedan regrutovan u brdsku pešadiju, drugi za razmontiranje mina. E neću da mi takvi govore o rodoljublju.“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

51 reagovanja na “Vladimir Kostić: Akademik”

 1. Izdajnik nego šta. Ali neka, radiće preki sudovi prekovremeno ako treba dok vas sve autošoviniste ne postavimo gde treba.

  • To Srbine, za tebe cu raditi prekovremeno i postaviti ga gde treba. doziveces svetosavsko prosvetlenje.

   • Kacavenda@ Komentar vam je u skladu sa imenom koje ste izabrali. Zbog takvih Srbija nikada ne moze biti drzava, koja bi mogla ziveti u miru sama sa sobom i svojim susedima.

  • @SONS
   Profesor Kostic je primer kako treba da se ponasa patriota. Reci istinu u lice ratnim huskacima i reci da je crno crno i da je belo belo. Kosovo jeste nezavisno po svim kriterijumima i samo saradnjom sa albancima mozemo stvoriti bolje uslove za srpsko stanovnostvo i nase svetinje na Kosovu. U prijateljstvu i miru kao i predstavljanjem nasih dostignuca u nauci na svetskom nivou mozemo stvoriti pogodno tlo za dobrobit nasis srba koji zive u drugim nezavisnim drzavama u okruzenju.

   • Idealisticko vidjenje, ne verujem da zivite ovde, a jos manje da znate sav ocaj naseg naroda tamo !

   • Saradnja sa Albancima ne znači nužno i nezavisno Kosovo.
    Saradnja uvek i to je ono što možemo da im ponudimo. Inače od te ideje, nezavisno Kosovo, nema ništa.
    Ni Vučić ni bilo ko im to neće pmogućiti. Možda je i moglo pre 15-20 godina, sad je prekasno. Prošao voz.

   • Slazem se sa vama. Profesor Kostic je u pravu. Treba prihvatiti stvarnost i gledati kako dalje…

    • Naravno da nije u pravu,
     Akademik Kostić bi morao da zna medjunarodno pravo bar toliko da ne govori o ličnom utisku.

     • Kad vi budete znali medicinu, on ce zasigurno znati medjunarodno pravo! A kladim se. da se govori o medicini, da biste i tu imali misljenje! Bas kao sto i on ima, licni stav utisak, iskustvo i hrabrost da to iznese! Nesto sto je vec odavno ocigledno,!!!

  • Akademik Kostic je slika kako treba da se ponasa jedan gradjanin. Sve je stekao preko veze, preko oca, bivseg dekana i prvoborca. Onda jedna, pa druga sikekura. Danas mesecno zaradi 15 prosecnih plata.

 2. Kostiću, rekao si šta si imao, nema potrebe da se opravdavaš hohštaplerima. Nisi ti izgubio Kosovo nego crveno-crna koalicija devedesetih na čelu sa Slobodanom Miloševićem, a čiji je član bio i današnji nažalost predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U intervjuu za Večernje rekao je da od njega hoće da naprave Slobodana Miloševića. Kao prvo, on je gori od Miloševića, a kao drugo samog je sebe napravio takvim kakav je.

 3. Pa nije Kosovo najbitnije za nas zivot. O vlasti se nikad nije izjasnio, a ni o odgovoru na pandemiju, ipak je on kao lekar clan Akademije.
  Kao i vecina akademika i intelektualaca, za koje u njihovim godinama mislis da imaju morala da se izjasne. Pogotovu sto je ovo misljenje o kosovu jako slicno onome sto i Vucic misli i radi

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.