Zdenko Kolar: Muzički majstor 1Foto: Aleksandar Veljković

Tačno je, rešio sam pod stare dana da izađem sa pesmama koje čuvam u sebi, koje sam zabeležio na nekim kasetofonima pre četrdesetak godina – izjavio je basista Zdenko Kolar povodom svog prvog solo albuma s kojeg je izbacio prvi singl „Savršen par“.

Kada je shvatio da je pesma objavljena 28. jula, Kolar se, kako kaže za Danas, setio da mu je ovaj datum simbolički višestruko važan. Na taj dan je upoznao Vladu Divljana, položio vozački ispit i prvi put izašao sa svojom današnjom suprugom Dragicom.

– Tada su mi se događale strašno bitne stvari. Između ostalog, te 1963 . godine, kad sam se doselio iz Zemuna u Beograd, pošto su moji menjali stan, kod zgrade u Knez Danilovoj me je dočekao dečko koji je delovao usamljeno. Bilo je leto, možda nije imao s kim da se igra. To je bio Vlada Divljan. Upoznali smo se i tako sve je tako počelo – kaže Kolar za Danas.

Legendarni i uz Divljana najneposredniji član Idola, koji je muzičku karijeru izgradio i kroz kultni bluz bend Zona B, isprva nije bio naročito zainteresovan za solo album. To je bila ideja momaka iz benda Medžik Buš s kojima, se kako kaže, odmah pronašao budući da se oni, kao i Kolar bave muzikom „do kraja“. U početku ih je odbijao uz reči šta će mu ta muka u 65 godina ali je na kraju popustio „iz znatiželje“. Letnja, pitka i jednostavna numera „Savršen par“ mnoge podseća i na Idole, a u spotu za nju Kolar glumi barmena. Glavnu žensku ulogu igra njegova koleginica iz Gradskog sekretarijata za saobraćaj Zorana , a tu su i Kolarova ćerka Katarina i njen momak.

Zdenko Kolar rođen je 1956 u Zemunu, a pored muzike bavio se raznim drugim poslovima. Deset godina je vozio tramvaj, bio je tonac na radio Pingvinu, menadžer prodaje i urednik u „Round Recordsu“, radio je u muzičkoj industriji i prodavnici instrumenata. Nije se iznenadio „transformacijom“ bivšeg kolege iz Idola Nebojše Krstića, oduvek je, kako je rekao, bio krpelj, zabavan i netalentovan. Moto mu je da mu sve bude na pet koraka od kuće – posao, dom zdravlja, pijaca, pet apoteka ,17 pekara i taj san mu se i ostvario. Oprobao se i u manjim ulogama na filmovima „Ruski umetnički eksperiment“, „Šest dana juna“ kao i u reklamama za „Optima“ ulje iz Modriče, u kampanji „Škola dobre usluge“ za C market. Hobi mu je da majstoriše, voli da pravi muzičke instrumente gitare i baseve.

– Ono što ne mogu da kupim, što mnogo košta, ja umem pa napravim sebi sam. Nešto i prodam, nešto bacim kad mi ne uspe. U principu sve što treba da se uradi po kući, napravim, kod mene majstor u kuću ne ulazi – kazao je Kolar za Danas.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Zdenko Kolar: Muzički majstor”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.