Zoran Gavrilović: Sociolog na meti vlasti 1Foto: Medija centar

Retko se dogodi da jedno istraživanje javnog mnenja izazove toliko žučnih komentara i napada kao što je to izazvalo istaživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i intervju sociologa Zorana Gavrilovića, saradnika Biroa.

Istraživanje se odnosili na to ko su glasači SNS-a, a rezultati su pokazali da je uz SNS 35 odsto građana Srbije, od čega samo 7,7 posto visokoobrazovanih. Takođe, vladajuću stanku podržavaju mahom stariji i siromašni građani nižeg i srednjeg obrazovanja, a čak 58,1 odsto glasača SNS ima osnovno i niže obrazovanje.

Prvo je u skupštini lider skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović, nezadovoljan rezultatima istraživanja tražio da Tužilaštvo reaguje zbog podataka koje je objavio BIRODI, tvrdeći da u tim podacima ima i elemenata krivičnog dela, jer navodni cilj „da se predstavi da je Aleksandar Vučić vođa neke nepismene, slabo obrazovane, stare Srbije“. Potom se besnim autorskim tekstom u državnoj Politici oglasio i predsednik Srbije.

NJihovi istupi se nisu mnogo razlikovali, osim u količini prostakluka. A osim rezultata istraživanja, dodatni bes naprednjaka je izazvao Gavrilovićev intervju Danasu, u kojem kaže da s vlast SNS „persionalizovane u liku predsednika Aleksandra Vučića održava na strahu i traumi tranzicionih gubitnika“, da „Srbija postaje socijalna deponija bolesnih i korumpiranih“ i da „Vučić u saradnji sa TV Pink i tabloidima pravi svoju socijalnu infrastrukturu vlasti“.

Zoran Gavrilović je završio sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Kaže da je od 2003. do 2009. „imao čast da pomogne kao saradnik da se uz pomoć štapa i kanapa izgradi Savet za borbu protiv korupcije“. Od 2010. je aktivan u Birou za drustvena istraživanja, gde se bavi se sociologijom korupcije i integriteta. Autor je Modela lokalnih antikorupcijskih tela.

Od 2012. godine rukovodilac je monitoringa medija u BIRODI-ju. Radi na razvoju platforme za online istraživanja www.tvojstav.com, za koju veruje da će da izazove „online istraživačku revoluciju“. Većinu onoga što je naučio u svojoj struci, kaže, duguje sociologu Stjepanu Gredelju i „sve čini da očuva duh jugoslvenstva i antifašizma kod sebe“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Zoran Gavrilović: Sociolog na meti vlasti”

  1. Нема то никакве везе са образовањем већ са сиромаштвом.У Србији имате 4.000.000.грађана који немају ништа,осим аутомобила и они верују у „златне рибице“које испуњавају жеље,потребно је само да пусте златне рибице у Скупштински базен,али не знају да златне рибице,чим их пустите оне све за три секунде забораве,и тако се Српско друштво врти у круг.

    • To je teza koju zastupa vecina sociologa u svetu – sve na bazi Hitlerovog dolaska na vlast usled velike ekonomske krize i siromastva posle Prvog svetskog rata. Verovatno bi je promenili kad bi znali za koga i za sta su glasala nacionalna „plemena“ 1990-te, kolike su im tada plate bile i kakav je bio standard zivota. Svi ovi ljudi koji sad glasaju za Vucica, Dacica, Vulina… to rade samo zato sto Sloba nije tu.

  2. Da,pri čemu je veći deo visoko obrazovanih,7,7%,svoje obrazovanje sticalo ma Megatrendu i sličnim niskoobrazovnim „institucijama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.