Zoran Gavrilović: Sociolog na meti vlasti 1Foto: Medija centar

Retko se dogodi da jedno istraživanje javnog mnenja izazove toliko žučnih komentara i napada kao što je to izazvalo istaživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i intervju sociologa Zorana Gavrilovića, saradnika Biroa.

Istraživanje se odnosili na to ko su glasači SNS-a, a rezultati su pokazali da je uz SNS 35 odsto građana Srbije, od čega samo 7,7 posto visokoobrazovanih. Takođe, vladajuću stanku podržavaju mahom stariji i siromašni građani nižeg i srednjeg obrazovanja, a čak 58,1 odsto glasača SNS ima osnovno i niže obrazovanje.

Prvo je u skupštini lider skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović, nezadovoljan rezultatima istraživanja tražio da Tužilaštvo reaguje zbog podataka koje je objavio BIRODI, tvrdeći da u tim podacima ima i elemenata krivičnog dela, jer navodni cilj „da se predstavi da je Aleksandar Vučić vođa neke nepismene, slabo obrazovane, stare Srbije“. Potom se besnim autorskim tekstom u državnoj Politici oglasio i predsednik Srbije.

NJihovi istupi se nisu mnogo razlikovali, osim u količini prostakluka. A osim rezultata istraživanja, dodatni bes naprednjaka je izazvao Gavrilovićev intervju Danasu, u kojem kaže da s vlast SNS „persionalizovane u liku predsednika Aleksandra Vučića održava na strahu i traumi tranzicionih gubitnika“, da „Srbija postaje socijalna deponija bolesnih i korumpiranih“ i da „Vučić u saradnji sa TV Pink i tabloidima pravi svoju socijalnu infrastrukturu vlasti“.

Zoran Gavrilović je završio sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Kaže da je od 2003. do 2009. „imao čast da pomogne kao saradnik da se uz pomoć štapa i kanapa izgradi Savet za borbu protiv korupcije“. Od 2010. je aktivan u Birou za drustvena istraživanja, gde se bavi se sociologijom korupcije i integriteta. Autor je Modela lokalnih antikorupcijskih tela.

Od 2012. godine rukovodilac je monitoringa medija u BIRODI-ju. Radi na razvoju platforme za online istraživanja www.tvojstav.com, za koju veruje da će da izazove „online istraživačku revoluciju“. Većinu onoga što je naučio u svojoj struci, kaže, duguje sociologu Stjepanu Gredelju i „sve čini da očuva duh jugoslvenstva i antifašizma kod sebe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.