zorica brunclikFoto: youtube

Pitoresknija od samog predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, na skupu kojim je obeležavano 13 godina postojanja ovog pokreta, bila je članica predsedništva istog – Zorica Brunclik.

Ona je, pišu mediji, pozdravila skup i otpevala pesmu „Ne dam ovo malo duše“.

Folk pevačica, jedna od najpoznatijih na prostoru bivše Jugoslavije, grlenog glasa, a poslednjih decenija i upečatljive pojave prepoznatljive po ružičastoj kosi, nastavila je, u političkom smislu, tamo gde je stala 2000. godine.

Kao i predsednik njene sadašnje stranke, ona je devedesetih bila u rukovodstvu Jugoslovenske levice.

Bliskost sa Mirom Marković i njenom partijom koštala ju je nepoželjnosti na javnom i estradnom nebu početkom ovog veka. Sve to ostalo je iza nje i, kako sama često ističe, jača nego ikad pokazala je kolika je zapravo zvezda velikim koncertom u Areni 2014. godine.

Teško detinjstvo zamenila je još nepunoletna za kafanu, za koju ju je preporučio legendarni Bora Spužić Kvaka.

A među prvima je napravila taj prelaz od kafanske pevačice do muzičke zvezde. Dogodilo se to već sa njenim prvim singlom i hitom „Ne daj da nas rastave“ 1975. godine, prodatim odmah u 50.000 primeraka, što je značilo i titulu „srebrni album“.

Vrlo brzo stići će i do platinastih i dijamantskih ploča, a sa njima i do nebrojenih hitova. Nanovo je udahnula život i mnogobrojnim narodnim izvornim pesmama, posvećujući im po čitavu stranu svojih LP-a. Kao i svaka novokomponovana zvezda osamdesetih godine našla se i u filmu – „Kakav deda, takav unuk“ i otpevala još jedan od svojih hitova – „A tebe nema“.

Rođena je 29. juna 1955. u Beogradu. Njen deda po ocu bio je Čeh, a baka Grkinja. Majku, poreklom Šumadinku, otac je napustio i ostavio sa Zoricom i njenom braćom.

Udavala se četiri puta, između ostalog za dvojicu čuvenih harmonikaša – Ljubu Kešelja i Miroljuba Aranđelovića Kemiša.

Sa ovim drugim, za koga je u javnosti kolala priča da ga je „otela“ Vesni Zmijanac, u srećnom braku je od 1985. Ima tri ćerke i sina. Zbog svog političkog opredeljenja, ali i „poetskih“ razmimoilaženja neretko je (bila) u sukobu sa poznatim kolegama.

Njeno otvoreno pristajanje uz određene političke opcije ima svoj istorijat – još 1981. snimala ja pesmu „Domovino, volim tvoja polja“, gde peva čuvene stihove „tuđe nećemo, svoje ne damo… u mojoj zemlji, u Jugoslaviji, sunce slobode večno će da sja“ i veliča Titovu armiju.

Nekoliko godina pred njegovu smrt, Zorica je Titu i njegovoj supruzi Jovanki pevala svoju pesmu „Ne daj da nas rastave“. Josip Broz je za pevačicu poslao jedan od vojnih helikoptera i tražio da napusti koncert u pulskoj areni kako bi bila gost njemu i njegovoj supruzi na Brionima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Zorica Brunclik: Od kafanske do političke pozornice”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.