Kanbera

Više od 30 svetskih lidera potpisalo apel za očuvanje klime

Više od 30 šefova država i vlada potpisalo je apel za jačanje akcije u borbi protiv klimatskih promena koji je pokrenuo austrijski predsednik Aleksander Van der Belen uoči UN konferencije o globalnom zagrevanju iduće nedelje.

Troje državljana Australije u zatvoru u Iranu

Dve žene sa dvostrukim britansko-australijskim državljanstvom i jedan Australijanac privedeni su u Iranu, a jedna od žena je osuđena na 10 godina zatvora, javili su danas australijska vlada i mediji.

Erdogan izazvao osude komentarom o Galipolju

Izjava turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana da će „svi koji dođu u Galipolje sa antimuslimanskim osećanjima biti vraćeni u mrtvačkim sanducima, poput vaših predaka tokom Galipoljske kampanje“ izazvala je negodovanja Australije i Novog Zelanda.

Skot Morison novi premijer Australije

Dosadašnji ministar finansija Skot Morison postao je novi premijer Australije pošto su njegovog prethodnika Malkoma Ternbula na ostavku primorali partijski rivali.

Zahtev Rusiji da pregovara

Australija i Holandija su saopštile da Rusiju smatraju odgovornom za obaranje putničkog aviona malezijske aviokompanije 2014. godine sa 298 putnika i članova posade.

Australija legalizovala homoseksualne brakove

– Australija je legalizovala istopolne brakove, čime je prokrčila put za sklapanje prvih gej brakova početkom sledeće godine, što je bio povod za veliko slavlje u parlamentu.

Novosti o nestalom malezijskom avionu

Malezijski avion koji je nestao pre skoro dve godine je pao u Indijski okean i nije izveo kontrolisano sletanje na površinu vode, javio je danas AP pozivajući se na najnoviji izveštaj Biroa za bezbednost saobraćaja Australije.

Pat pozicija posle izbora u Australiji

U Australiji se juče nastavila neizvesnost oko toga kome će poći za rukom da sastavi vladu nakon parlamentarnih izbora održanih u subotu 2. jula, prenose mediji.

Kapetan Dragan će biti izručen Hrvatskoj

Kapetan Dragan će biti izručen Hrvatskoj

Australijski federalni sud odbacio je žalbu na izručenje Dragana Vasiljkovića, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine tokom 1990-ih godina.


Potrebno manje priče a više akcije

Potrebno manje priče a više akcije

Predstojeći samit G-20 je prilika da dovedemo do završne faze naš angažman na jačanju globalne ekonomije, otvaranju radnih mesta i obezbeđivanju prosperiteta za milijarde ljudi, kaže Toni Abot, premijer Australije, uoči samita ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u usponu koji će biti održan tokom vikenda u Brizbejnu. Podsećajući da je Australija pre gotovo godinu dana preuzela predsedavanja G-20, Abot je naglasio da je svetu potrebno manje priče a više akcije.

„Kju Kluks Klan“ u parlamentu Australije

„Kju Kluks Klan“ u parlamentu Australije

Trojica muškaraca koji su u ponedeljak pokušali da uđu u zgradu australijskog parlamenta s kapuljačom Ku Kluks Klana, nikabom i kacigom na glavi rekli su da su dobili loš tretman, u skladu sa novim odredbama o nošenju muslimanskih velova.

Ekstremisti čine zverstva „nezamislivih razmera“

Ekstremisti čine zverstva „nezamislivih razmera“

Islamska država (IS) sprovodi etničko čišćenje manjina na severu Iraka, saopštila je juče organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal. Kako je navedeno, militanti IS pretvorili su region u „krvlju natopljena bojna polja“. Ujedinjene nacije su prethodno saopštile da će u Irak poslati tim da istraži „nehumana dela nezamislivih razmera“.


PrvaPoslednja