Visoki Dečani

Đilas: Ne šetkam se po Kosovu i ne delim narod. Slušam i učim (FOTO) 1

Đilas: Ne šetkam se po Kosovu i ne delim narod. Slušam i učim (FOTO)

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas danas je, druugog dana posete Kosovu, boravio u Visokim Dečanima, a potom obišao i Prizrensku bogosloviju i ponovio poruke o potrebi za mirom dva naroda i zajedničkim poljima saradnje, kao i to da je protiv etničkog razgraničenja, preneo je portal Kossev.

I SPC se sprema za Putinov dolazak 2

I SPC se sprema za Putinov dolazak

Episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić), koji po blagoslovu patrijarha srpskog Irineja, boravi u Moskvi, razgovarao je sa mitropolitom Volokolamskim Ilarionom, predsedavajućim Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije, saopšteno je danas iz Eparhije raško-prizrenske.

Janjić: Medijsko blaćenje dogovoreno na Savetu za nacionalnu bezbednost 4

Janjić: Medijsko blaćenje dogovoreno na Savetu za nacionalnu bezbednost

Sveti arhijerejski sinod SPC posle letnje pauze trebalo bi da prvi put zaseda 30. avgusta, ali je još neizvesno da li će se baviti napadima državnih zvaničnika na Eparhiju raško-prizrensku – nadležnog episkopa Teodosija (Šibalića) i igumana Visokih Dečana arhimandrita Savu (Janjića), saznaje Danas.

Sava Janjić: Izviniću se ako Beograd odbaci podelu Kosova 5

Sava Janjić: Izviniću se ako Beograd odbaci podelu Kosova

Politička razmimoilaženja između zvaničnog Beograda i Srpske liste na jednoj i SPC i pojedinih srpskih političara sa KiM na drugoj strani oko podele i etničkog razgraničenja kao mogućeg rešenja kosovskog pitanja počinju da liče na verbalni „rat“.

Predstava zbog koje ni političarima nije svejedno

Predstava zbog koje ni političarima nije svejedno

Premijerom mjuzikla „Hotel Kosovo – Scenski priručnik za lakše snalaženje u južnoj srpskoj pokrajini Republika Kosovo“ u petak je u Domu kulture u Gračanici Prištinsko narodno pozorište posle 15 godina izgnanstva iz matične kuće i potucanja po celom Kosovu i Metohiji konačno dobilo stalnu scenu.

Novi grafiti na kapiji Visokih Dečana

Novi grafiti na kapiji Visokih Dečana

Posle ispisivanja islamističkih grafita na imanju manastira Visoki Dečani juče je i kapija ovog srednjovekovnog manastira sa Uneskove liste svetske kulturne baštine osvanula sa porukama OVK, Albanska nacionalna armija, Islamska država Iraka i Levanta (ISIS), „Kalifat dolazi“, javio je preko Tvitera dečanski iguman Sava (Janjić).

Grafiti na imanju manastira Visoki Dečani

Grafiti na imanju manastira Visoki Dečani

Na imanju manastira Visoki Dečani juče su osvanuli grafiti OVK, Albanska nacionalna armija, Islamska država Iraka i Levanta (ISIS), poruke „Kalifat dolazi“ i dva natpisa koja podsećaju na arapsko pismo.

Posle grafita i pretnje uništenjem

Posle grafita i pretnje uništenjem

Pretnje uništenjem Visokih Dečana i ispisivanje grafita „UČK“ na jednoj od manastirskih kapija govore da je neophodno da Kfor nastavi da se stara o bezbednosti zadužbine svetog kralja Stefana Dečanskog. Takođe potrebno i da se radi na pozitivnoj kampanji koja bi ukazala na značaj koji Visoki Dečani imaju za sve na Kosovu i Metohiji, ne samo za Srbe i u tom kontekstu je međunarodna zajednica već reagovala. Verujem da većina ljudi u Dečanima ne gaji mržnju prema manastiru, ali ima i onih koji nam ne misle dobro – kaže za Danas iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava (Janjić).


Incidenti kod Visokih Dečana

Incidenti kod Visokih Dečana

Manastir Visoki Dečani juče je tokom dana bio blokiran snažnim snagama policije i Kfora zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i albanskih ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava tog manastira, saopštila je Raško-prizrenska eparhija.


Uspeh nezavisnog Kosova prioritet za SAD na Balkanu

Uspeh nezavisnog Kosova prioritet za SAD na Balkanu

Potpredsednika SAD Džozefa Bajdena kosovski Albanci juče su uz stroge mere bezbednosti dočekali „kao heroja“, javljaju izveštači iz Prištine. Kosovski Srbi su u znak protesta zbog Bajdenovog dolaska, ali i nedavne posete predsednika Crne Gore Beogradu, na glavnom trgu u severnom delu Kosovske Mitrovice spalili američku i crnogorsku zastavu. Bajden je najviši strani zvaničnik koji je došao na KiM od jednostranog proglašenja nezavisnosti te pokrajine.

Shefer: NATO neće dozvoliti nasilje

Shefer: NATO neće dozvoliti nasilje

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer naglasio je juče u Prištini da je Severnoatlantska alijansa odlučna da na Kosovu ne dozvoli upotrebu nasilja u političke ciljeve.
– Nasilje, bilo s koje strane kosovskog društva ono dolazilo, šteti procesu – određivanja statusa Kosova, rekao je Shefer na konferenciji za novinare i naglasio da greše svi koji smatraju da je do rešenja moguće doći kroz nasilje, ili pretnjama da će do toga doći.