Nemački ambasador na Kosovu: Kasni sprovođenje odluke Ustavnog suda o imanju Visokih Dečana 1Visoki Dečani Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode ocenio je danas da se kasni sa sprovođenjem odluke Ustavnog suda Kosova o imovini manastira visoki Dečani.

„Sprovođenje odluke Ustavnog suda veoma kasni“, napisao je Rode na Tviteru.

On je na ovaj način podržao izjavu šefa misije OEBS-a na Kosovu Majkla Davenporta koji je u izjavi za televiziju KTV rekao da se odluka Ustavnog suda mora sprovesti.

„OEBS ima mandat koji se proteže kroz javnu sferu, bezbednost i demokratizaciju, ali je takođe od suštinske važnosti vladavina prava. A ako postoji odluka Ustavnog suda, važno je po našem mišljenju da se to treba primeniti. Naravno, znam, znamo situaciju oko manastira i opštine koja je komplikovana. Takođe je važno da se uzmu u obzir interesi opštine i lokalne zajednice. Ali na kraju dana, odluke Ustavnog suda moraju biti sprovedene“, rekao je Davenport.

Ustavni sud Kosova je pre pet godina priznao pravo na imovinu manastiru Dečani, koju osporava opština Dečan koja do sada nije upisala predmetnu imovinu u katastar kao vlasništvo manastira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari