Fikcija stvarnija od stvarnosti 1

Skor tri decenije nakon originalnog objavljivanja romana Hamsin 51 Dragana Velikića, pred čitaocima je ponovo ovo ostvarenje dvostrukog dobitnika Ninove nagrade.

Delo donosi priču o najnovijoj srpskoj intelektualnoj emigraciji stvorenoj tragičnim raspadom SFRJ.

Glavni junak romana je pesnik Nikola Gavrić, koji je poslednjeg novembarskog dana 1972. godine otkrio rukopis svoga oca Žarka, u kome taj nesvršeni student prava traga za Dositejevim i NJegoševim tragovima u Italiji…

Zastrašujuća stvarnost poslednjeg rata koji drobi junakovu domovinu prisutna je na početku romana, u godini 1991, a posledice iste te pustošne stvarnosti prisutne su i pri kraju romana, godine 2022, kao autorova futuristička projekcija rasutih života i sudbina nakon smiraja aktuelne istorijske pošasti.

„Posle skoro trideset godina, reizdanje romana Hamsin 51 u kojem se deo radnje dešava u 2022. godini, jeste za pisca izazov. Biće zanimljivo videti kako će reagovati čitaoci mlađi od mog romana. Nisam se bavio predviđanjem, ali fikcija zna da bude stvarnija od stvarnosti. Dobro se sećam da kada sam negde u jesen 1992. godine napisao rečeicu ‘da je Beograd krajem proleća 1999. opet posleratni grad’, da sam verovao da pišem fantastiku“, kaže Dragan Velikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.