Što se poezije i njenog mesta na kulturnoj sceni tiče, i ova godina se može okončati kritičarskom jadikovkom o njenoj daljoj marginalizaciji. Jedina mana te hronične priče je što je tačna i što se u ne tako doglednoj budućnosti može dogoditi da neki hroničar na kraju godine ne bude pred sobom imao nijednu pesničku knjigu!
Pa da se ne bismo iscrpljivali očevidnim, evo nekoliko reči o nevidljivom, kako bi rekao prvi od autora sa ovogodišnje lista najboljih pesničkih knjiga.
Na vrhu liste nalaze se predstavnici herojskog doba novosadske neoavangarde. Smernice koje su objavljene u Zaječaru (Matična biblioteka „Sv. Marković“) i Gnezdo paranoje u Karlovcima („Kairos“), pokazuju da se na tzv. izdavačkoj margini danas nalaze najbolji pesnici.
Iz Kraljeva (Biblioteka „Stefan Prvovenčani“) već nekoliko sezona stižu knjige koje dominiraju vrednošću i opremom. I dobijaju najznačajnije pesničke nagrade! U ovogodišnjoj ponudi meni su se najviše dopali naslovi Nebojše Vasovića, Danice Vukićević i Dragana Boškovića.
Snažnu potporu domaćoj književnosti pružio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u sjajno opremljenoj ediciji „Novo Delo“. Pesničke knjige Novice Tadića i Milovana Marčetića opravdale su i premašile poverenje, utvrđujući vlastiti poetski svet (Neznan) ili ga bitno menjajući , smisaono i metrički (Taškent).
Kao i svake godine, vršački KOV nije objavljivao samo najbolje pesničke knjige u prevodu, nego i odlične naslove srpskih liričara. Knjige Tanje Kragujević i Lasla Blaškovića, u mnogo čemu su tipični, visokovredni projekti renomiranih pesnika.
Slično se može reći i za knjigu Milosava Tešića (izd. „Čigoje“ iz Beograda), koja poentira Kojenovu biblioteku „Apaxha“. Nastavljajući da bogatim jezikom radi na menjanju nekih i otkrivanju drugih versifikacionih matrica, Tešić nije zapostavio ni standardni nivo smisla, suočavajući nas sa podsticajno hermetičnim stihovima.
U svojoj do sada najboljoj pesničkoj knjizi (izd. „Narodne knjige“) Stana Dinić Skočajić se bavi intimom žene u srednjim godinama, iskreno i bez ostatka, priključujući se našim najboljim pesnicima. Na dnu liste je pesnik koji stoji po strani i od dominantnih pravaca i od antologija, Đorđe Kuburić, čije oštre rokerske vizije, plene našu strasnu maštu. Knjigu je objavio Niški kulturni centar.