„Bolan i poput žileta oštar portret muškarca u srednjim godinama, napet, koncizan i prelepo napisan roman“, ocenjuje ovu knjigu Mariela Frostrap na „BBC Radiju 4“. Tomi Viringa istinska je zvezda evropske književnosti, u matičnoj Holandiji ga proglašavaju tamošnjim Rotom i Zebaldom, a to znači da je Viringa beskompromisan autor najviših literarnih ciljeva i dometa.

NJegova „Lepa mlada žena“ roman je koji izaziva smeh i zadovoljstvo. Između ostalog i zato što vam vaš život posle čitanja neće izgledati tako loše.

Uspešni naučnik, četrdesetdvogodišnji virolog Edvard Landauer, koji, reklo bi se, ima sve osim partnerke, pogođen je kao gromom iz vedra neba lepotom studentkinje koja je prošla pored njega na biciklu.

Uslediće brz i pomalo neočekivan zaplet i rasplet: strasna ljubav, brak, njeno zaposedanje njegovog celokupnog života, stana i mišljenja, plačljivo dete koje ima sudbonosnu ulogu u njegovom životu, i njegovo gorko i potpuno razočaranje u sve što je znao, radio, u šta je verovao.

Fascinantna, srećom duhovita i ironična, vivisekcija brzog uspona i još bržeg (ras)pada jedne veze i braka u maestralnom Viringinom romanu poprima razmere kratke ali ozbiljne studije današnjih porodičnih odnosa u kojima sva pravila polako prestaju da važe.