Maša i Lana u Booki 1

Nagrada EU za književnost prepoznaje talentovane pisce u usponu širom Evrope, a svake godine bira se pobednik iz trećine zemalja učesnica.

Ovogodišnjim izdanjem nagrađeni su pisci iz 13 zemalja, od kojih su čak dve Bookine spisateljice, Lana Bastašić za Uhvati zeca i Maša Kolanović za Poštovani kukci i druge jezive priče.

Uhvati zeca prvi je roman u ovdašnjoj književnosti o ženskom prijateljstvu u svojoj nimalo romantičnoj verziji. Bilo je očekivano da će se u 21. veku i kod nas pojaviti narativ o komplikovanom i u isto vreme opčinjavajućem odnosu dve osobe povezane suprotnostima od rođenja do konačnog buđenja. Ako je buđenje uopšte moguće u jednoj napaćenoj zemlji čuda gde nikad nije do kraja jasno na kojoj strani ogledala se nalazimo“ (Jasmina Vrbavac). Pred čitaocem je novo, od autorke doterano izdanje romana Uhvati zeca, knjige koja dve godine nakon prvog izdanja (Kontrast, Beograd) i dalje izaziva pažnju, dobija nove čitateljke i čitaoce i brojne inostrane prevode.

Poštovani kukci i druge jezive priče pojavili su se prošle godine u izdanju zagrebačkom Profila, a nedavno ih je, za područje Srbije, objavila beogradska Booka. „Poštovane kukce žanrovski bi se moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu… Mračne i apsurdne, a opet duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče… Ukratko, jezivo dobra knjiga“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.