Njegoševa lektira 1

U cetinjskoj osami, daleko od centara evropske duhovnosti i kulture, Njegoš se najradije družio s knjigama: čitao, učio jezike, pisao stihove.

Podaci o tome šta je čitao i kakvo je moglo biti njegovo obrazovanje, u prvom redu književno, uglavnom se traže u naslovima ili sadržajima knjiga iz njegove biblioteke.

Pitanje Njegoševe lektire, s obzirom na to da je do znanja većinom dolazio posredstvom knjiga, za proučavaoce Njegoša od izuzetnog je značaja.

Njegoševa biblioteka, koja je privlačila pažnju i nekih savremenih stranih posjetilaca Cetinja, nastala je 1838. tako što je on svjetovne knjige, koje su dotad njegov prethodnik, iskusni i obrazovani Petar I i on nabavili, odvojio od crkvenih i iz Cetinjskog manastira prenio ih u svoju novu rezidenciju u Biljardi – navodi se, između ostalog, u predgovoru za knjigu Njegoševa biblioteka Jelene Knežević i Vesne Kilibarde, koju je nedavno objavila Akademska knjiga.

Jelena Knežević je docentkinja za oblast nemačka književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a od 2018. i gostujući predavač na Katedri za germanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Autorka je knjige Njemačka književnost u Crnoj Gori do 1945 (2012) i znatnog broja članaka u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima.

Bavi se i književnim prevođenjem. Vesna Kilibarda je redovna profesorka italijanske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Doktorirala je 1990. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U naučnom radu bavi se interkulturnim, najviše interjadranskim vezama.

Objavljuje radove i knjige koji se odnose na poznavanje italijanske književnosti i kulture u Crnoj Gori, kao i na recepciju Crne Gore i Crnogoraca u italijanskom kulturnom i književnom životu do 1918: Italijanska književnost u Crnoj Gori do 1918 (1992), Njegoš i Trst, italijanski pisci i putopisci o vladici-pjesniku (2000), Gorski vijenac Petra II Petrovića Njegoša u italijanskom prevodu Petra Kasandrića (2013), Njegoš i Italija (2014)…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.