Oni danas, kao i Danas, slave 22. rođendan 1

Milica Obradović, Jelena Škoro, Dijana Marinković, Katarina Čović i Miloš Đorđević ovog 9. juna slave 22. rođendan. Trenutno su svako na svojim studijama i u životnom periodu kada razmišljaju čime će se baviti posle.

Sa njima, vršnjacima Danasa, razgovarali smo o tome kako ocenjuju stanje medija u Srbiji, u kojoj meri je za njih važno da se mladi bave politikom i koje medije najčešće prate.

Oni danas, kao i Danas, slave 22. rođendan 2
Miloš Đorđević

“Ne samo da čitam Danas, već i zajedno slavimo rođendane“, našalio se Miloš Đorđević, koji paralelno studira IT i vozi taksi, te zbog prirode svog posla, sadržaje našeg lista uglavnom prati preko portala.

„Kao neko ko je stalno za volanom, ili za kompjuetrom, više volim da se „družim“ sa Danasom na portalu. Ali da budem iskren, često mi se dešava da skrolujem tekst, a da ga ne pročitam do kraja. To se najređe dešava kada su sportske vesti u pitanju, posebno tenis i fudbal. Ipak, kada dispečerka najavi vožnju, zanimljiv tekst o prvom teniskom igraču na svetu, odlaže se za kasnije“, kaže Miloš, i dodaje da sportske vesti najviše prati zato što one jedine nemaju skrivenu poltičku i ekonomsku pozadinu.

„S obzirom na to da živimo u eri medijskog senzacionalizma u kojoj je najvažnije ko će sutra biti glavna zvezda ,,Parova“ ili ,,Zadruge“, trudim se da ne čitam većinu vesti koje se na to odnose. A kada to izbacite, teško da nešto, osim sporta, može da ostane“, smatra Miloš.

Oni danas, kao i Danas, slave 22. rođendan 3
Ilustracija: Jachim992
Oni danas, kao i Danas, slave 22. rođendan 4
Milica Obradović

Milica Obradović je studentkinja Pravnog fakulteta u Nišu, a povodom svog 22. rođendana kaže za Danas da nije zainteresovana za politiku u velikoj meri, mada prati važna politička dešavanja i smatra da je važno da se mladi interesuju za politiku.

“Smatram da je vrlo važno da mladi budu uključeni u politička dešavanja zato što budućnost zemlje zavisi od mladih i obrazovanih ljudi”, ističe Milica.

Sličnog mišljenja je još jedna vršnjakinja Danasa, Jelena Škoro, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Nišu.

“Mada ne pratim politiku sa velikom pažnjom i u kontinuitetu, smatram da je važno interesovati se za nju, jer ona utiče na živote svih nas”, kaže Jelena, koja dodaje da, osim Danasa, uglavnom prati strane medije kao što su BBC, Al Jazzera i CNN.

Jelena želi da završi fakultet i da pronađe posao u struci, a kako navodi, najviše bi volela da se bavi revizijom.

Oni danas, kao i Danas, slave 22. rođendan 5Na dan kada se prvi broj Danasa pojavio na trafikama rođena je i Dijana Marinković, koja studira na na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćurpiji.

Ona ističe da bi pre svega volela da se posveti porodici, ali i da radi posao za koji je, kako kaže, uložila puno truda i odricanja.

Dijana ističe da najčešće prati vesti iz zdravstva, ali da voli i programe zabavnog i edukativnog karaktera, kojih, prema njenim rečima, nema mnogo u srpskim medijima.

“Evidentan je nedostatak emisija koje promovišu kulturu, obrazovanje i prave vrednosti. Položaj medija je loš, a to jasno možete videti po načinu izveštavanja, njihovoj tematici i vređanja inteligencije naroda”, smatra Dijana.

Svoj 22. rođendan danas slavi i Katarina Čović, studentkinja etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Oni danas, kao i Danas, slave 22. rođendan 6
Katarina Čović

Katarina uglavnom ne čita novine, a u Danasu najviše prati Koraksove karikature. Osim toga, često pogleda dnevnik RTS-a, emsiju Oko, Al Jazeeru, a ponekad pročita „neke vesti“ Kurira ili Blica.

Najviše je zainteresovana za politiku Srbije na međunarodnom planu i politička dešavanja na Balkanu, a kao jedan od glavnih razloga zašto mladi nemaju želju da se mešaju u poltiku, navodi da većina njih misli da ne može da utiče na nju.

„Mladi odustaju od politike većinom jer smatraju da oni ništa ne mogu da urade ili da promene, pod parolom “kako je-tako je”, ili “ne mogu da se nerviram to nema nikakve veze sa mnom”.  Ali većina njih ne shvata da sve što političari sada urade, odraziće se na našu budućnost, bližu ili dalju nije bitno, ali će imati posledica“, ističe Katarina.

Iako još nije sigurna čime bi želela da se bavi kada završi fakultet, Katarina kaže da joj je najvažnije da od svog posla može normalno da živi.

“Da li ću raditi kao savetnik u nekoj firmi ili pogonski radnik u nekoj fabrici nije bitno, sve dok mogu da vodim pristojan život”.