Panorama Direrove sinopse 1

Albreht Direr (1471-1528) važio je još za života za najvećeg univerzalnog genija.

Danas je on jedan od najpoznatijih umetnika uopšte, verziran kao nijedan drugi u najrazličitijim medijima i tehnikama, bilo da je reč o crtežima, slikarstvu ili štampanoj grafici.

Njegova dela kao što su Poljski zec, ili Autoportret po uzoru na Isusa Hrista ili Melanholija, čine ikone istorije umetnosti i pripadaju kolektivnom ikonološkom sećanju.

Tomas Šauerte, jedan od najboljih poznavalaca Direra, nekadašnji direktor kuće Albrehta Direra u Nirnbergu, a današnji direktor muzeja u Ašafenburgu, portretiše u svojoj monografiji Albreht Direr (C. H. Beck, Minhen 2020) uticaj umetnika Direra i uvodi čitaoca u njegovo višeslojno delo.

O Direrovom opusu intenzivno i ekstenzivno se pisalo – do danas je realizovano oko 15.000 bibliografskih jedinica – a originali i reprinti njegovih dela široko su asprostranjeni i mogu se naći u mnogim muzejima širom sveta.

Autor na 128 stranica sa mnogobrojnim reprodukcijama slika otvara panoramu Direrove sinopse.

U centru stoji pitanje: ko je na Direra odlučujuće uticao?

Šauerte upućuje na odnos oca i sina Direra kao učenika u zlatarskoj veštini i odlazak u slikarski atelje Mihaela Volgemuta (1434-1519), kao i na sinhronost sa drvorezačkim zanatom u vezi sa izradom i štampanjem tzv. Šedelševe hronike sveta.

Pozadina ovog značajnog momenta u Direrovom učešću u tom projektu nije sasvim rasvetljena, te ostaje u svojoj biti spekulativna.

Uloga pak dvojice drugih umetnika – pesnika i humaniste Konrada Seltesa (1459-1508) i mecene, pravnika i mentora Vilibalda Pirkhajmera (1470-1530) opsežno je opisana.

Šauerte pokazuje kako su dvojica humanista Seltes i Pirkhajmer uticali na sliku sveta u slikarstvu i simboličnog mišljenja Direra u vidu zagonetnih vizija.

Ono što je u Italiji gotovo nemoguće – jednoznačno odgovoriti na pitanje ko je najznačajniji italijanski umetnik, u Nemačkoj je nedvosmisleno jasno – to je renesansni uomo universale Albreht Direr (1471-1528), u ranijim vremenima sa nacionalnim patosom nazivan Durer Germanus.

Ova knjiga o Direru je vrlo instruktivna monografija nastala u predvečerje 550. godišnjice njegvog rođenja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.