Psi kao pripovedači i svedoci ljudske ludosti 1

U novom romanu Veronik Bergen – Ili da se spasu svi, ili niko, koji je nedavno objavila Geopoetika u prevodu s francuskog Vladimira D. Jankovića, redom se pojavljuju znameniti psi: Lukanikos, ustanički pas iz dana velikog protesta protiv strogih mera štednje u Grčkoj, zatim Blondi, Hitlerov nemački ovčar, Lajka, životinja žrtva svemirskih osvajanja, pa pas iz plemena Janomami koji se bori protiv istrebljivanja amazonskih Indijanaca, te psi Marije Antoanete.

Kao pripovedači i svedoci ljudske ludosti, oni promišljaju budućnost naše vrste kroz njenu prošlost. Da li bi svi trebalo da budu spaseni? Ili iko uopšte?

„Raskošna knjiga, crveno-crna – puna energije, gneva i humora, ova pripovest prikazuje čovečanstvo i kosmos na način ubedljiv i žestok; Veronik Bergen je inventivna i poetična u izrazu, leksika joj vrca od mašte, a dar joj je neiscrpan“, ocenila je Žanin Pak le Karne.

„Od Blondi, Hitlerove mezimice koja strada od cijanida, do Pirijevih haskija, mučenika u osvajačkom pohodu na Pol, preko Mopsa, miljenika Marije Antoanete, i četvoronožnih heroja iz napoleonovskih ratova – svi ti psi, vođeni perom Veronik Bergen, iznose jednu neočekivanu, zdravu viziju istorije. Koja kulminira u trenutku kad ljudski rod iščezava, kako autorka poentira. (…) Ako vas zanimaju nemoguće stvari, nemojte propustiti neobičan i lep roman Veronik Bergen“, dodaje kritičar Imaitea, Alan Nikola.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.