Svedočanstvo o karijeri i privatnom životu 1

Uprkos velikom uspehu, ovaj širom sveta poznati Indijac sačuvao je nemiran duh – on je lutalica između svetova, poznat po svom angažmanu u Izraelu, ali i po muzičkoj otvorenosti, od koncerata na otvorenom do opere.

Njegova uzbudljiva autobiografija – Partitura mog života (sećanja) pojavila se ovih dana u izdanju beogradskom Samizdat B92, u prevodu s nemačkog Zorane Kozomarić.

Ispunjen život i uzbudljiva autobiografija kreće iz Bombaja tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, i kreće se do trenutka kada Mehta postaje jedan od najpoznatijih dirigenata na svetu. Kakva ličnost se krije iza maestra? Šta stoji iza njegovih muzičkih uverenja, a šta iza njegovog angažmana u Izraelu? Ova knjiga je svedočanstvo o jednoj ne samo uzbudljivoj karijeri već i o zanimljivostima iz Mehtinog privatnog života.

Zubin Mehta rođen je 1936. kao sin Mehlija Mehte, osnivača Bombajskog simfonijskog orkestra.

Sa osamnaest godina napušta studije medicine da bi se posvetio čarima muzike. Jedan je od najznačajnijih dirigenata današnjice, Mehta se trenutno nalazi na mestu muzičkog direktora Izraelske filharmonije, šefa-dirigenta operske kuće u okviru Ciutat de les Arts i les Ciencies u Valensiji i šefa dirigenta orkestra Mađo muzikale.

Dragocene trenutke svoje karijere posvetio je i Beogradskoj filharmoniji i ovdašnjoj publici, a njegova posebna ljubav i veze sa Srbijom postoje još od studentskih dana.