Omer Karabeg: Prilikom nedavne posete Srbiji Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije, uručio je Ivici Dačiću, srpskom ministru spoljnih poslova, Orden prijateljstva Ruske Federacije. Zar nije neobično da Rusija preskoči predsednika Vučića, pogotovo kada se zna da on nije običan predsednik, nego vladar Srbije…?

Jelica Kurjak: Socijalistička partije Srbije je za vreme Miloševića bila bliska Rusiji, a naročito posle bombardovanja Srbije. To je jedna strana priče. Druga je – da Rusija nikada ništa ne uradi, a da ne pošalje poruku. Dodelom odlikovanja Ivici Dačiću Rusi šalju poruku o tome na koju političku snagu u Srbiji računaju. Međutim, kada se vratio u Moskvu, Lavrov je na konferenciji za štampu izjavio da Rusija podržava aktuelnog predsednika Srbije koga je legalno izabrala većina srpskog naroda. Prema tome – Vučić je ravnopravan, ali Dačić je malo ravnopravniji.

Jelica Minić: Treba imati u vidu da Vučić daje vrlo određene i konzistentne izjave o evropskoj integraciji Srbije – tako da očigledno u ovom trenutku on nije bio kandidat za orden, što ne isključuje da se to u budućnosti neće desiti. Treba imati u vidu da Rusija deluje u Srbiji, ne samo na političkom planu, nego i na vojnom, ekonomskom, kulturnom i medijskom. Ovih dana mogli su se pročitati tekstovi u Financial Timesu, Gardianu, Balkan Insightu, i nekim bugarskim listovima, čija je zajednička ocena da je interes Rusije da se u regionu održava nestabilnost.

Jelica Kurjak: U našoj vladi ima ministara, uključujući i one iz Srpske napredne stranke, koji su više orijentisani prema Rusiji, nego prema Zapadu. Prema tome, ako su neki ministri otvoreno proruski orijentisani, ako je dojučerašnji predsednik Srbije govorio da je njegova druga majka i otadžbina Rusija, onda mislim da nije problem u onome što Rusija radi, jer ona ne krije da ima strateške interese na Balkanu. Problem je u tome, što smo mi – ne Rusija, nego mi – poslednjih petnaestak godina otvorili veliki prostor za delovanje Rusije. A Rusija ne deluje samo politički, nego mnogo više preko takozvane meke sile. Procenjuje se da u Srbiji ima između 50 i 70 proruskih nevladinih organizacija.

Jelica Minić: Vučić balansira, trudi se da drži ekvidistancu, ali uvek ponavlja da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji. Sada je i Lavrov rekao da se Rusija tome ne protivi. Da li je to tačno ili ne – ne znam, ali on je to rekao. Isto tako, Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova, izjavila je odmah nakon beogradskih izbora da Moskva očekuje svestranu saradnju sa novim vlastima u Beogradu. Lavrov tokom posete Srbiji kaže: „Ja se ovde osećam kao kod kuće“. Te izjave smo već čuli. To je rekao Erdogan u Prištini, što je kod nas izazvalo velike reakcije. Sve su to signali i poruke.

Omer Karabeg: Dačić se otvoreno ponaša kao ruski čovek. On kaže: „Kada je Srbiji teško, ja zovem Lavrova“. Da li on to radi na svoju ruku ili sa znanjem Vučića?

Jelica Kurjak: Određena grupa ministara ima link prema Rusiji da bi se napravila ravnoteža. Jer, pitanje je koliko preterano okretanje prema Evropskoj uniji odgovara Vučićevom biračkom telu. Zato se u vladi nalaze ministri koji šalju poruke prihvatljive za rusku stranu.

Omer Karabeg: U zaključku, veruje li Moskva Vučiću?

Jelica Minić: Ne bih mogla reći da Rusi imaju bezrezervno poverenje u predsednika Vučića.

Jelica Kurjak: Mislim da Moskva ne veruje nijednom našem političaru. Samo su joj neki prihvatljiviji, a neki manje prihvatljivi. Neki su bliži Moskvi, a neki nisu. Vučić spada u ovu drugu grupu, ali ako mu ne veruju do kraja, oni ga prihvataju.