Reč je o romanima Plava gospođa Milice Janković i Jedno dopisivanje Julke Hlapec Đorđević koje je Laguna objavila u knjizi Nove ljubavi.

U tekstovima ranijih epoha žena je uglavnom bila ona koja je prevarena i koja zbog prevare pati, a ne ona koja vara. Književnice međuratne epohe prepoznale su potencijal ove teme i pomoću nje prvi put progovorile o ženi na posve drugačiji način: o ženi koja je aktivna, a ne pasivna.

Takođe, progovorile su o braku, bračnim ulogama i dužnostima, majčinstvu i očinstvu, kao i o ženskom odnosu prema seksu. Plava gospođa (1924) prvi je roman štampan u formi knjige koji tematizuje žensku preljubu i zahvaljujući tome progovara o pomenutim problemima kao što su ženska seksualnost i uzoran građanski brak. Nakon ovog romana tek je u Jednom dopisivanju (1932) Julka Hlapec Đorđević iznova obradila ovu temu.

Knjiga Nove ljubavi donosi raznovrsniju sliku srpske književnosti, kad je reč o autorstvu, sadržaju, žanrovima, a dug je svakog naroda prema svom kulturnom nasleđu da neprekidno procenjuje i vrednuje pojedina nezasluženo zaboravljena dela. Plava gospođa i Jedno dopisivanje drugačija su, nova, ženska slika sveta međuratne srpske književnosti. Knjigu je priredila Jelena Milinković i napisala predgovor.

Povezani tekstovi