Izborni panel ponovo odbio žalbu Samoopredeljenja 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Izborni panel za žalbe i predstavke ponovo je kao neosnovanu odbio žalbu Samoopredeljenja o prebrojavanju 4.639 paketa sa glasovima iz dijaspore koji su u Centralnu izbornu komisiju (CIK) stigli posle zakonskog roka.

Povod za odbijanje žalbe je činjenica da su ti paketi u CIK stigli od 8. do 11. oktobra, iako je zakonski rok za to bio 5. oktobar.

U obrazloženju odluke taj organ je ocenio da sporno ostaje samo pitanje koliko su ti glasovi važeći pošto su u CIK-u primljeni nakon zakonskog roka koji je utvrđen na 24 sata pre dana održavanja izbora.

Izborni panel za žalbe i predstavke takođe konstatuje da je neosnovana tvrdnja Samoopredeljenja da je u ovom slučaju odbijanjem prebrojavanja tih glasova biračima povređeno ili uskraćeno pravo glasa zagarantovano članom 45. Ustava Kosova, jer im CIK nijednim aktom ili odlukom nije uskratio pravo glasa.

Na odluku Izbornog panela dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Kosova u roku od 24 sata od prijema odluke, dok Vrhovni sud ima obavezu da u roku od 72 sata razmotri i odluči o žalbi.

Nakon odluke Vrhovnog suda zakonom je propisano pravo žalbe i Ustavnom sudu Kosova.

Prethodno je Vrhovni sud Kosova u petak prihvatio žalbu Samoopredeljenja kojom se traži da se prebroje glasovi dijaspore koji su stigli sa zakašnjenjem u CIK i naložio je da Izborni panel za žalbe i predstavke ponovo razmotri zahtev Samoopredeljenja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.