Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

„Polazne osnove su jasne, nema preteranih razmimoilaženja. Prva stavka je da za opoziciju trenutno – ne postoje izbori. Neću da koristim reč bojkot, jer bojkot nije cilj, već eventualno sredstvo. Kada se ispune uslovi za fer i slobodne izbore, ići ćemo svi zajedno na listi“, rekao je Stefanović za N1.

On je kao treću stavku saglasnosti među članicama SZS istakao prelaznu vladu stručnjaka. Prelazna vlada bi, kako kaže Stefanović, „bila oročena, recimo, na godinu dana“, a imala bi zadatak „da ispuni veoma važne stavke, da suštinski menja sistem“. Stefanović je rekao kako očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić „raspisati fingirane izbore“, na kojima opozicija neće učestvovati.

Time će, smatra Stefanović, režim izgubiti legitimitet, a opozicija će nastavati sa pritiskom dok nosioci vlasti ne podnesu ostavke i ne budu raspisani fer izbori. Stefanović je rekao da je, imajući u vidu situaciju u zemlji, rok za izradu zajedničke platforme „bio juče“, ali je obećao da će opozicija učiniti sve da se do zajedničke platforme doće što pre i da ona mora biti kvalitetna i sadržajno precizna kako bi se tačno znalo šta se od koga očekuje, prenosi N1. „Nije nama cilj da promenimo SNS, pa dođu neki drugi ljudi i počnu da rade isto.

U zemlji u kojoj skoro ništa ne valja ni u jednoj oblasti, sve mora dubinski da se menja“, istakao je predsednik Levice Srbije za N1. On je najavio da će se sve opozicione partije obavezati da podržavaju prelaznu vladu u parlamentu kako bi sistem ozdravio i da bi se obezbedili uslovi za fer i slobodne izbore, nesmetano funkcionisanje nezavisnih institucija i nezavisno pravosuđe.

Povezani tekstovi