Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

„Ovim sporazumom, predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Špend Ahmeti bi postao premijer, ali moguće je da će biti neko iz Demokratskog saveza Kosova (DSK)“, rekao je Zeka.

Zeka je rekao i da će deo tehničke vlade biti Demokratska partija Kosova (DPK), Demokratski savez Kosova (DSK), Socijaldemokratska partija Kosova i NISMA. „Alijansa za budućnost Kosova i Samoopredeljenje će ostati van vlade. Deo vlade biće DPK, DSK, Socijaldemokratska partija i NISMA. Deo vlade biće i Alijansa novo Kosovo i Srpska lista. Van scenarija ostaće Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti“, naveo je Zeka. On je dodao da sve to može biti završeno tokom sledeće nedelje i da je bilo sastanaka i pregovora sa glavnim ljudima u ovim strankama.

„Pad vlade može uslediti uskoro, neće biti novih izbora niti raspuštanja Skupštine. Samo će predsednik nekome drugom dati da upravlja Vladom“, rekao je Zeka i naveo da do toga možda neće doći ukoliko takse na proizvode iz Srbije i BiH budu ukinute. „Verujem da se to neće dogoditi ako dođe do suspenzije taksi. Napraviće tehničku vladu samo ako Haradinaj ostane čvrsto pri stavu o taksama“, kazao je Zeka.

Povezani tekstovi