Advokati pritvorenih u slučaju Ivanović: Narušena osnovna ljudska prava 1Foto: EPA/Djordje Savic

Advokati pritvorenih u slučaju istrage o ubistvu Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici saopštili su u ponedeljak uveče da su njihovim branjenicima narušena osnovna ljudska prava, time što je za 17. decembar odložena sednica Osnovnog suda.

Sednica na zahtev Apelacionog suda, na kojoj je trebalo ponovo da bude razmotrena mera pritvora, prvobitno je bila zakazana za utorak, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Branilac Dragiše Markovića, advokat Dejan Vasić rekao je da je to dve sedmice nakon što je Apelacioni sud u Prištini rekao „da ne postoji osnovana sumnja da su oni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret“.

„Ono što su učinili je vratilo stvar na početak, ali našim klijentima nije ukinuta mera“, rekao je Vasić na konferenciji za novinare.

Pravna mera na osnovu koje se nalaze u pritvoru je rešenje Apelacionog suda gde je u prvom stavu ukinuto rešenje o određivanju pritvora, ali se u drugom stavu određuje da okrivljeni ostaju i dalje u pritvoru do donošenja nove odluke, kazao je advokat policajca Nedeljka Spasojevića, Negovan Šaranović.

Advokati odbrane najavili su da će se obratiti i, kako su naveli, „međunarodnim faktorima“ od kojih očekuju hitnu reakciju u skladu sa odredbama zakona.

Advokat Miloš Delević podsetio je na član 185 Zakona o krivičnom postupku gde stoji da sudski pritvor mora da bude sveden na najkraći rok, te da svi organi koji učestvuju u krivičnom postupku moraju da postupaju po posebnoj hitnosti ukoliko se okrivljeni nalazi u sudskom pritvoru i najavio da će na osnovu tog člana sutra sudiji uputiti prigovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari