Akcija grupe NVO i opozicije protiv projekta „Novi Sad na vodi“ 1Foto: www.novisad.rs

Grupa nevladinih organizacija, političkih stranaka i uglednih javnih ličnosti u ponedeljak započinju kampanju usmerenu protiv projekta „Novi Sad na vodi“, za koji ocenjuju da je višestruko štetan za Novi Sad i Novosađane.

Akcija grupe NVO i opozicije protiv projekta „Novi Sad na vodi“ 2Akcija podrazumeva skupljanje potpisa građana protiv projekta „Novog Sada na vodi“ i deljenje lista „Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!“.

Akcija će zvanično započeti u ponedeljak, 19. oktobra, na štandovima na početku Zmaj Jovine ulice (prostor između katedrale i Tanurdžićeve palate), u 12 časova, a novinarima i građanima obratiće se aktivisti NVO i članovi političkih stranaka.

Akcija nosi naziv „Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!“, a njeni organizatori su nevladine organizacije Novi optimizam, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti, Centar za održive zajednice, kao i političke partije Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret za preokret.

Projekat, koji prate brojne neregularnosti, kolokvijalno se naziva “Novi Sad na vodi” podrazumeva izgradnju ogromnog, predimenzioniranog stambeno-poslovnog kompleksa na obali Dunava, na potezu Šodroš-Brodogradilište-Ribarsko ostrvo-Kamenička ada.

„Ukoliko dozvolimo da taj kompleks bude izgrađen, to će biti velika pobeda političara, tajkuna, građevinara i investitora, a strašan poraz Novog Sada i Novosađana. Gradska vlast i firma „Galens“ prihodovaće stotine miliona evra, a naš grad i njegovi stanovnici biće – višestruko oštećeni! Novosadska vlast – zarad prihoda, od kojih će jedan deo zasigurno završiti u privatnim džepovima predstavnika vlasti – neće prezati od toga da pogazi međunarodne standarde, da se ogluši o dramatična upozorenja struke i građana, neće prezati ni od toga da poplavama ugrozi Novi Sad i okolinu, da uništi prirodu, „zelenu oazu“ našeg grada i izvrši do sada na ovim prostorima neviđen ekocid“, navodi se u saopštenju organizatora akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari