Ako me smene, to neće biti zato što sam loše radila 1Foto: Lična arhiva

Odlučila sam da sopstvenim primerom pokažem da je normalno da ne mislimo svi isto i da sve dok radimo u korist dece i zajednice u kojoj živimo, nismo neprijatelji.

Vrlo je interesantno kako je odjeknula vest da postoji direktor škole koji nije član vladajuće partije, usudi se da misli suprotno većini, politički se angažuje i to u opozicionoj stranci. To dosta govori o tome u kakvoj zemlji živimo, a to je i vaše prvo pitanje. Moja je želja da Srbija bude zemlja gde će najbolji biti na funkcijama, gde će škole biti nezavisne od dnevne politike i gde će se direktori svih ustanova, pa i škola, plašiti samo zakona, ako uopšte nečega treba da se plaše – kaže za Danas Nataša Zečević, direktorka srednje Tehničke škole „23. maj“, koja je nedavno postala predsednica inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Pančevu, odgovarajući na pitanje otkud to da se direktorka škole odluči za članstvo u opozicionoj stranci.

Kako dodaje, u šestoj je godini rada na funkciji direktora škole, gde se vrednim radom i trudom došlo do dobrih rezultata.

– U ovakvim uslovima napravili smo školu koja brine o učenicima, modernu i savremenu, dobijamo pohvale od učenika i roditelja, na eksternom vrednovanju su nas ocenili najvišom ocenom. Postigla sam sve to boreći se protiv nekih vladara u senci, uz ogroman trud da ostanem nezavisna u odlučivanju i suočena sa velikim strahom kod mojih kolega od istih tih vladara – navodi Zečević.

Ona ne očekuje negativne posledice svog političkog angažovanja.

– Zvučaće naivno ako kažem da ne očekujem. Čini mi se da je najgore što može da se desi da me smene sa funkcije direktora. Promenjen je ZOSOV 2017. po kome ministar postavlja i smenjuje direktore. Vladajuća stranka može da uradi sve što želi, oni su danas u Srbiji vlasnici života i smrti. Pritisci su već počeli i sigurna sam da će uraditi sve da pokažu i drugima da je ovakvo ponašanje nedopustivo. Na meni je da nastavim da radim najbolje što mogu i borim se za Srbiju u kojoj će se poštovati zakon i ceniti izuzetnost i vrline. Nisam se rodila kao direktor škole, po zanimanju sam profesor matematike i ko god da je na vlasti ne može mi oduzeti znanje, posvećenost, dostojanstvo a funkcije… one su prolazne. Dobra vest je da, ako me smene to neće biti zato što sam loše radila, smena bi bila isključivo politička – ukazuje Zečević.

Upitana o stanju opozicione scene u Pančevu i zašto je baš odabrala SSP za angažovanje, odgovara da je opoziciona scena, kao i u celoj Srbiji, rastavljena na komade koji se polako skupljaju.

– Tu ima sjajnih pojedinaca, imamo i mladost i iskustvo. Nikada nisam bila član nijedne političke organizacije i uvek sam mislila da je dovoljno da budem dobra u poslu koji radim, a da će se politikom baviti drugi. Došlo je vreme da svi moramo da se uključimo i borimo za normalnu Srbiju. SSP je okupio sjajne ljude koji su dokazali da znaju da urade ono što obećaju, a to će nam potvrditi svaki stanovnik Beograda koji pošteno govori o vremenu kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik. Naša sugrađanka Marinika Tepić je jedina političarka koja je otišla iz grada i nastavila da brine o nama. SSP ima programsku platformu koja odgovara mojim shvatanjima dobre države, jedna normalna uređena zemlja koja brine o svojim građanima – navodi ona. Kako dodaje, u programu SSP joj se posebno dopalo to što se na obrazovanje gleda kao na razvojnu oblast, a ne kao trošak. Uz to navodi i ekonomski deo programa koji podrazumeva odustajanje od štednje, veće plate i pomoć starijima od 70 godina koji nisu ostvarili penziju.

O odnosu naprednjaka u Pančevu prema opoziciji i građanima koji se ne slažu sa politikom vlasti, kaže da o tome govori to što je inicijativni odbor pravljen u kafani, koju su jedva našli, kao na početku 90-ih i na početku višepartijskog sistema.

– Opoziciji je u Pančevu svaki javni prostor nedostupan. Mi čak ni štand ne možemo da postavimo, a da ne dođe komunalna policija da nas ne skloni. Na početku sam političkog angažovanja i sigurno da još uvek ne razumem sve, ali ako smo u zlatnom dobu i oni imaju preko 50 odsto podrške građana, čemu toliki strah da neko kaže nešto drugačije – pita se naša sagovornica.

U Pančevu se više ne održavaju protesti „Jedan od pet miliona“, ali je ona sigurna da će jesen doneti nove ideje.

– Aktuelna vlast nam svakodnevno daje razlog da budemo ljuti i da se pobunimo. Pokušaću ličnim primerom da pokažem da nemamo čega da se bojimo – zaključuje Nataša Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari