Aktivista SSP iz Sečnja: Privedeni smo jer mislimo drugačije od SNS 1Foto: SSP

Dvojica članova Stranke slobode i pravde iz Sečnja, Dragan Marić i Novak Milošević, privedeni su u ponedeljak na informativni razgovor, dok su još trojica članova ove stranke dobili pozive za saslušanje.

A sve u cilju kako bi policija utvrdila ko je na seoskoj slavi Dani ribe, prošlog petka, razvio transparent „Vučiću, lopove“ i skandirao „Vučiću, pederu“.

Privođenja su usledila nekoliko dana nakon osnivanja Opštinskog odbora SSP u Sečnju i nekoliko nedelja nakon što je na izborima za Savet mesnih zajednica u toj opštini Srpska napredna stranka izgubila u četiri mesne zajednice.

Iz SSP poručuju da policija krši osnovna ljudska prava u nameri da spreči građane da se politički organizuju.

Dragan Marić, predsednik opštinskog odbora Stranke slobode i pravde, koji je u ponedeljak priveden na informativni razgovor, kaže za Danas da je tačno da su on i njegovi prijatelji raširili transparent na kome je pisalo „Vučiću, lopove“, ali da nisu pozivali na nasilje, rušenje i da toga dana, na Tamiškim danima, nijedna čaša nije slomljena.

„Privedeni smo samo zato što drugačije mislimo od aktuelnog režima“, kaže Marić.

„Još dok je trajala seoska slava, poveća grupa policajaca iz Sečnja nas je opkolila tražeći da uklonimo transparent. Dva dana kasnije Novak Milošević i ja smo privedeni na informativni razgovor. Petoro uniformisanih policajaca došlo je službenim automobilom da mi uruče poziv za saslušanje, ali odmah, što odstupa od policijske i tužilačke prakse, jer nije u pitanju neko teže krivično delo. Privedeni smo kao da smo teroristi. Tokom saslušanja koje je trajalo nešto manje od sat vremena, pitali su me ko je razvio transparent, ko je vikao „Vučiću, pederu“, a sami su priznali da sigurnosne kamere nisu snimile šta piše na transparentu i niko nas nije prijavio. Tačno je da smo raširili transparent, ali nismo vikali „Vučiću, pederu“, nismo pozivali na nasilje, nismo dali bilo kakav povod za hapšenje. Iako je policija tokom samog saslušanja bila korektna, moram da primetim da je to neka vrsta torture i političkog pritiska“, napominje Marić, poljoprivrednik iz Sečnja, koji se bavi tovom junadi.

On smatra da je glavni razlog za privođenje to što je pre nekoliko dana u Sečnju formiran opštinski odbor SSP kome su pristupili i neki nezavisni kandidati koji su do nogu potukli Vučića u četiri mesne zajednice, na izborima koji su održani pre mesec dana, uprkos svoj naprednjačkoj mašineriji koja je bila tada pokrenuta.

On napominje da je pitanje trenutka kada će još trojica njegovih prijatelja Vuk Samardžić, Dimitrije Milošević i Dušan Milošević, takođe članovi SSP, koji su bili sa njim na seoskoj slavi, biti privedeni.

Jedan od njih je u ponedeljak bio na putu, a ostala dvojica na fakultetu, tako da su izbegli privođenje toga dana.

„Sedim i čekam da dođe policija po mene. U pitanju je čist fašizam. A ta ista policija Sečnja nije se odazvala kada smo ih pre mesec dana zvali da intervenišu zbog duplih biračkih spiskova tokom izbora za mesne zajednice i zbog toga što su uzurpirali obrazovno-kulturni centar koji je građen samodoprinosom svih građana. Naprednjaci su od tog kulturnog centra napravili svoju bazu i u vreme izbora za mesne zajednice niko nije mogao da uđe unutra. Mene je lično sa ulaza u Centar vratio predsednik opštinskog odbora SNS Darko Vukoje, koji mi je rekao da nema tu šta da tražim. Policiji smo podneli i prijavu da naprednjaci krše i epidemiološke mere, da ih je u jednom trenutku u vreme izbora za mesne zajednice bilo oko tridesetak unutra, ali policija nije reagovala“, navodi Samardžić.

Samardžić kaže i da je u vreme izbora za mesne zajednice u Sečnju bilo pravo opsadno stanje, da su došli naprednjaci iz okolnih mesta, a da je Centar za kulturu postao naprednjački centar za siromašne, odakle se delio novac građanima-glasačima.

Sagovornici Danasa navode da je Vukoje smenjen nakon poraza u četiri mesne zajednice u opštini Sečanj, a da su prostorije SNS zatvorene.

Informaciju o privođenju dvojice aktivista SSP zbog transparenta „Vučiću, lopove“ prva je na društvenim mrežama saopštila potpredsednica te stranke Marinika Tepić, a potom se saopštenjem oglasila i sama stranka. U saopštenju SSP zahteva se da se hitno prekine taj, kako navode, montirani politički proces.

„Režim koji je u panici zbog očiglednog gubitka poverenja građana pokušava da zastraši sve one koji više neće da ćute i koji se bore protiv ove nesposobne, bahate i kriminalizovane vlasti, a policija na taj način krši osnovna ljudska prava građana sa namerom da ih spreči da se politički organizuju“, navodi se u saopštenju SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari