Aleksić: Kada će država da nadoknadi štetu poljoprivrednicima zbog grada 1Miroslav Aleksić Foto: Narodna stranka

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije zatražio je objašnjenje od premijerke Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića na koji način će nadoknaditi štetu poljoprivrednicima nastalu zbog neefikasnog sistema protivgradne odbrane.

Naveo je da je zbog neefikasnog sistema protivgradne zaštite na leđa poljoprivrednika svaljeno između 40 i 60 miliona evra. Slična pitanja na početku sednice prlamenta, posvećene poslaničkim pitanjima imali su i poslanici Srpske radikalne stranke.

„Država nema para da kupi rakete, a kad imamo rakete nemamo strelce, jer neće niko da radi za 4.000 dianra, bez plaćenih doprinosa. Umesto 1.800 protivgradnih stanica, funkcioniše 1.200, jer nema strelaca. A kada se nađu strelci i rakete onda se ispostavi da ne funkcioniše sistem javljanja, odnosno strelci ne dobijaju na vreme komandu za reagovanje. A direktor RHMZ na odboru za poljoprivredu se žali kako se protiv njega vodi hajka iako je naš sistem odbrane od grada najbolji na svetu“, rekao je Aleksić i dodao da valjda zato što je sisetem najbolji stotine građana je tužilo RHMZ zbog nastale štete.

„I ne samo što je tužilo, već je i dobilo presude, pa država mora da isplati više hiljada evra na ime presuda“, dodao je on.

Prema Aleksićevim rečima „politikant Branislav Nedimović, nestručni ministar poljoprivrede, dok poljoprivrednici trpe štetu preporučuje kupovinu zaštitnih mreža i drži lekciju poljoprivrednicima, kao da mreža za jedan hektar ne košta čak 15.000 evra“.

I Nataša Jovanović, poslanica Srpske radikalne stranke imala je pitanje za ministra Nedimovića, ali u skupštinskoj sali.

Ona je pitala kada će biti izmenjen Zakon o protivgradnoj zaštiti kako bi se konačno ova oblast uredila i kako se ne bi čekalo da Srbija doživi katastrofalne posledice od grada, kako je bilo 19. maja ove godine.

Ona je navela da se u zaštiti od elementarnih nepogoda u Srbiji primenjuje tehnologija iz sedamdesetih godina, što, prema rečima Jovanovićeve, nije normalno u 21 veku.

„Ne mogu protivgradne rakete da se raspodeljuju na takav način da svako ima to po nešto. Ljudima koji volonterski rade kao strelci, i koji su stariji od 60 i 70 godina, pušta se na milost i nemilost protivgradna zaštita, a oni rade za 4.000 dinara. Toliko je otišla nauka i tehnologija, a RHMZ ne može da predvidi neku situiaciju. Svako dete na iternetu, na mobilnim telefonima može da pogleda koliko toliko predvidivu vremensku prognozu za narednih sedam dana“, rekla je poslanica Srpske radikalne stranke.

Aleksić: Kada će država da nadoknadi štetu poljoprivrednicima zbog grada 2
Skupština Srbije Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanica Snežana Paunović, pitala je ministra za rad i socijalna pitanja Zorana Đorđevića o kako će se rešiti status roditelja dece sa invaliditertom koji se sami staraju o svojoj deci i brinu o njihovom zdravstvenom stanju.

Ona je podsetila da postoji građanska inicijativa sa više od 150.000 potpisa sa zahtevom da se sa hraniteljima izjednači status roditelja dece sa invaliditetom od 100 odsto, odnosno da se usvoji zakon roditelj – hranitelj.

Poslanik SNS Boban Birmančević upitao je Ministarstvo pravde zašto država nije procesuirala bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa koji je, kako kaže, u više navrata oštetio budžet Srbije i Beograda.

Zanimalo ga je i da li će zakon o poreklu imovine konačno doneti istinu građanima Šapca, Beograda, Subotice, Novog Sada, Srbije.

„Odakle tolike pare Vuku Jeremiću, Draganu Ðilasu i svima koji u ovom trenutku pokušavaju na silu da otmu vlast“, upitao je Birmančević, a poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Ðurić pitao je ministre Branka Ružića i Jadranku Joksimović na koji način je državljanima članica Evropske unije koji žive u Srbiji omogućeno da glasaju na izborima za Evropski parlament.

„Bilo bi važno da lica koja žive u Srbiji, a imaju pravo glasa na izborima za EP to pravo iskoriste. U interesu Srbije je da oni to urade, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga da predstavnici srpske nacionalne zajednice koji zive u Hrvatskoj dobiju potrebne glasove i pozicije u Parlamentu“, rekao je Ðurić.

Naveo je da je to i demokratsko pitanje koje podstiče učešće građana u političkom životu, ali i osnaživanje procesa evropskih integracija.

Poslanik SMS zatražio je i odgovor na pitanje – šta se dešava na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, jer, kako kaže, Državna revizoriska institucija je ustanovila brojne nepravilnosti, a budžetska inspekcija podnela brojne prekršajne i krivične prijave protiv odgovornih lica na tom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari