Alternativna skupština u hodniku 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Skupština Srbije počinje danas (utorak) redovno prolećno zasedanje, a na dnevnom redu prve sednice je između ostalog Predlog zakona o Centralnom registru stanovništva u kome će se naći podaci građana iz različitih evidencija, kao i Predlog zakona o turizmu.

Deo opozicije bojkotovaće i ovu sednicu parlamenta, u znak solidarnosti sa građanima koji protestuju protiv aktuelne vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog urušavanja osnovnih demokratskih principa i institucija.

„Trenutna odluka je da nastavljamo bojkot, a kako ćemo dalje raditi ostaje otvoreno pitanje. Cilj je normalizacija rada ove institucije predvođene predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ideja jednog dela opozicije je da u skupštinskom holu napravi „paralelni parlament“ i da predstavi ono što bi rekli u plenumu. Ne znamo do kraja kako bi to izgledalo, pa ćemo konačnu odluku da li u tome učestvujemo ili ne doneti danas. Osnovni problem je to što takav vid aktivnosti predstavlja za nas samo niz konferencija za medije, a suštinski pravljenje paralelnog parlamenta je da omogućimo raspravu pa makar i između opozicije, s obzirom na to da mi i te kako imamo različita mišljenja po mnogim pitanjima i u vezi s predlozima zakona koji su na dnevnom redu“, smatra Tatjana Macura, šefica poslaničkog kluba Stranke moderne Srbije.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, nema dileme da se u parlamentu odnos prema opoziciji promenio i da će zbog toga poslanici te poslaničke grupe nastaviti bojkot parlamenta. Jedan od vidova protesta opozicije biće i održavanje paralelnog parlamenta.

I Boško Obradović, šef poslaničkog kluba Dveri, za Danas najavljuje više opozicionih aktivnosti, a jedna od njih je rad otvorenog i slobodnog parlamenta.

„Imaćemo i poslanička pitanja i dopunske tačke dnevnog reda, kao i raspravu o temama koje su na dnevnom redu uzurpatorskog parlamenta. Sve aktivnosti u skupštinskom holu počeće konferencijom za medije u 9 sati. To je naša koordinacija, jer mi Maju Gojković više ne priznajemo kao predsednicu Skupštine i zato nećemo ići na njenu koordinaciju, odnosno Kolegijum parlamenta, na koji nas je pozvala“, navodi Obradović za Danas.

Podsetimo, nakon posete delegacije Evropskog parlamenta, na čelu sa Dejvidom Mekalisterom, Maja Gojković zakazala je sastanak sa šefovima svih poslaničkih grupa za danas (utorak). Mekalister, ali i zvanični Brisel, izjasnili su se načelno protiv bojkota parlamenta kao metoda političke borbe, kao i bojkota izbora. Poziv Gojkovićeve predstavlja tiho pruženu mogućnost opoziciji da se vrati u skupštinske klupe, međutim, opozicioni poslanici to nisu prihvatili.

Na dnevnom redu i akti iz SFRJ

Pred poslanicima će biti i Predlog zakona o ugostiteljstvu, Predlog zakona o turizmu, potvrđivanje Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu i prestanku važenja Sporazuma između Saveznog izvršnog veća Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Malezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, sa Protokolom.

Na dnevnom redu biće i odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije, koji je podnela poslanička grupa Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari