Altman: Neće biti velike koristi od promene imena “Mini Šengen” 1Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (arhiva)

Vučić, Rama i Zaev su dosad održali osam sastanaka i ništa značajno se nije desilo, kaže za Danas Franc-Lotar Altman, nemački analitičar i stručnjak za odnose u ovom regionu.

On tako komentariše najnoviji samit srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame, u Skoplju, koji se održava u okviru inicijative “Mini Šengen”.

Altman napominje da Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo “nisu hteli ili nisu mogli da se pridruže” inicijativi Mini Šengen.

„Zašto umesto Mini Šengena ne raditi na zajedničkom regionalnom tržištu, o čemu je postignuta saglasnost 2020, pod “kišobranom” Berlinskog procesa? Zajedničko regionalno tržište podrazumeva ostvarenje istih ciljeva kao Mini Šengen, ali su uključene takođe države članice EU, što bi trebalo da bude značajno za uspostavljanje šire ekonomske zone između Evropske unije i Zapadnog Balkana, sa ekonomskim vezama sličnim onima koje EU ima sa Islandom i Norveškom. Dakle, čemu pokušaji da se “izmisli” novo “oruđe za saradnju” umesto da se intenziviraju pozivi Evropskoj uniji da pruži svoju podršku ovom regionu, i zašto valjanije ne iskoristiti već postojeći Savet za regionalnu saradnju (RCC)““, poručuje on.

Povodom najava da će biti promenjeno ime Mini Šengena, Altman kaže:”verovatno Vučić novim imenom, odnosno etiketom, pokušava da prebaci ovu inicijativu na ekonomski teren, ali mislim da to neće biti od koristi”.

Ovaj politički samit  u Skoplju praćen je regionalnim ekonomskim forumom, na kojem učestvuje oko 300 kompanija. Očekuje se da Vučić, Rama i Zaev potpišu najmanje tri ekonomska sporazuma.

Podsetimo, jedan od osnivača istraživačko-analitičkog centra Demostat Milomir Mandić,  u nedavnom autorskom tekstu za Danas  naveo je da će se ono što je dosad kolokvijalno nazivano Mini Šengen ubuduće zvati Regionalna ekonomska zajednica.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je danas prilikom gostovanja na RTS-u da jedan od sporazuma u okviru Mini Šengena koji se odnosi na lakši uvoz i izvoz “predviđa na koji način funkcionišu i komuniciraju akreditovane laboratorije, na koji način među sobom funkcionišu veterinarski instituti, fitosanitarne inspekcije i to je sada već deo implementacije”. Kako je istakao, veoma važan korak jeste i Memorandum o radnim dozvalama, “dakle praktično stvaranje jedinstvenog tržišta rada”, a “veoma smo blizu i da se izradi Memorandum o priznavanju kvalifikacija, da samim tim ako imamo iste standarde u prepoznavanju kvalifikacija i u standardu kvalifikacija i međusobno priznavanje takve diplome”.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari