Kako je "Mini Šengen" postao "Otvoreni Balkan" 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, preimenovali su na jučerašnjem samitu u Skoplju regionalnu inicijativu “Mini Šengen” u “Otvoreni Balkan” (“Open Balkan” na engleskom jeziku) i potpisali tri sporazuma o unapređenju ekonomskih veza.

Govoreći na Forumu za regionalnu ekonomsku saradnju, koji je pratio politički samit, trojica lidera su poslala poruke javnosti o potrebi zajedništva i solidarnosti.

U diplomatskim krugovima se spekuliše da je odluka o promeni imena doneta nakon što su se prethodnih meseci na dosadašnji naziv žalili pojedini predstavnici država Evropske unije koje “odavno” učestvuju u Šengen zoni, uspostavljenoj na osnovu sporazuma koji je postignut pre tri i po decenije u istoimenom gradu u Luksemburgu.

Upitana kako Evropska komisija gleda na rezultate najnovijeg okupljanja Vučića, Zaeva i Rame, Ana Pisonero Hernandez, portparolka EK kaže za Danas:” Mi podržavamo posvećenost lidera regionalnoj saradnji, koja je suštinski element evropske perspektive Zapadnog Balkana i integralni deo procesa Stabilizacije i pridruživanja”.

„Mi razumemo želju da se ide napred, u isto vreme, od suštinske važnosti je jedan proces koji uključuje ceo Zapadni Balkan. U tom kontekstu, značajno je da ceo region napreduje u pravcu uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta, što je politička obaveza koju je preuzelo šestoro lidera regiona na samitu u Sofiji, održanom u jesen prošle godine. Mi donosimo važne investicione prilike ovom regionu, putem Ekonomsko-investicionog plana. Sada je na regionu da ih iskoristi valjano, tako što uposliti čitav svoj ekonomski potencijal i uspostaviti Zajedničko regionalno tržište, utemeljeno na pravilima EU“, ukazuje Pisonero Hernandez.

Otvarajući Ekonomski forum za regionalnu saradnju Severne Makedonije, Srbije i Albanije, Zoran Zaev je juče istakao da su u Skoplju prisutni predstavnici više od 300 kompanija iz te tri zemlje i još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balakan, kao i iz regiona van Balkana, prenela je agencija Beta.

Ovo je, istakao je on,  snažna politička volja, „ovo je naše opredeljenje za najviši javni interes i za dobrobit našin naroda“.

„Povezujemo se zbog razvoja naših ekonomija, za izgradnju zajedničke ekonomije, za razvoj regiona, za bolji život svakog našeg građanina“, rekao je Zaev.

Aleksandar Vučić poručio je u govoru da ova inicijativa pokazuje da “prošlost može da se ostavi iza sebe i da se gleda u budućnost”, kao i da za pet-šest godina tri zemlje – Albanija, Srbija i Severna Makedonija mogu da budu “razvojna mašinerija ovog dela Evrope”, javile su agencije.

„Ako prevaziđemo slabosti administracije, 1. januara 2023. godine neće biti granica između naših zemalja. Od Beograda do Tirane niko vas neće zaustavljati“, objasnio je Vučić.

„Krenućemo u konkretne inicijative za pružanje pogodnosti za građane sve tri zemlje, od popusta za vozne karte, drumarine, do popusta u restoranima“, naveo je predsednik Srbije. On je zamolio privrednike da pomognu tu inicijativu, da urade pritiske na svoje privredne komore, kako bi se sarađivalo više i bolje.

-Ideja o otvaranju granica je istorijska. Vreme je da uzmemo stvari u svoje ruke i određujemo svoju sudbinu i budućnost, zaključio je Vučić.

Edi Rama je ocenio da ovaj region “ne može da nastavi da korača napred ako ostane zarobljenik prošlosti, ne može i ne treba da živi u prošlosti.

„Ova inicijativa ima za cilj da zažive “četiri slobode”: sloboda kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga. Ne treba da okrećemo leđa jedni drugima, kao što smo to radili proteklih 500 godina, kazao je albanski premijer.

Prema njegovim rečima, ne radi se o „nekoj ekskluzivnoj inicijativi Albanije, Srbije i Severne Makedonije. „Svaka država koja želi da se priključi, treba to sama da uradi, a ne da stvorimo neku karikaturu Balkana pa da to šaljemo u Brisel, a nemamo ni luksuz da gubimo vreme, jer smo izgubili decenije i vekove“, rekao je Rama.

Prema agencijskim izveštajima, na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su  tri sporazuma o saradnji. Reč je Memorandumu o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandumu o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu, te  Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Vučić, Zaev i Rama su preksinoć zajedno prošetali centrom Skoplja, i popili piće u jednom popularnom restoranu, preneli su izveštači s lica mesta. Vučić je putem svog zvaničnog Instagram naloga “Budućnost Srbije” poručio i da je tom prilikom probao prvi pečeni kukuruz ove godine, uz objavljivanje nekoliko fotografija. On je izrazio zahvalnost “na gostoprimstvu makedonskom narodu i njegovom rukovodstvu“, a juče ujutro se sastao i sa Darkom Pančevom, čuvenim fudbalerom iz doba SFRJ i bivšim prvotimcem Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari