Vučić, Rama i Zaev u Skoplju, "Mini Šengen" sutra menja ime 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Skoplju sa premijerima Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom „Mini-Šengen“, koja će sutra, kako je najvljeno, biti preimenovana.

„Ovo je veliki iskorak u budućnost! Važan aspekt koji doprinosi daljem učvršćivanju mira, boljoj i bližoj političkoj saradnji i saradnji naših naroda, to donosi stabilnost i mnogo toga što je važno za budućnost regiona“, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je objavio više slika sa makedonskim i albanskim premijerom, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, uz koje je napisao da tri lidera imaju zajedničke planove za zelenu agendu, ideje kako da iskoriste industrijalizaciju tri zemlje i da privuku veći broj investitora, uz jedinstveno tržište rada.

„Velike i važne stvari za sve nas! Sve će to da snaži naše narode, naše ekonomije i time obezbeđujemo bolji životni standard našim ljudima“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je u društvu Zaeva i Rame prošetao centrom Skoplja, gde se pozdravljao sa građanima.

 

„Zahvalan na gostoprimstvu makedonskom narodu i njegovom rukovodstvu. Verujem u budućnost i najbliže odnose naših država i naroda“, dodao je Vučić.

Vučić je prethodno najavio da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija sutra potpisati tri sporazuma koji će doprineti dodatnom ekonomskom povezivanju tri države.

On je novinarima rekao da se jedan sporazum tiče daljeg ukidanja barijera i ubrzanja protoka roba i usluga između tri zemlje, da se drugi odnosi na zajedničku prevenciju, delovanje, pomoć i podršku u slučaju prirodnih katastrofa i nepogoda, a da treći treba da dovede do potpunog ukidanja radnih dozvola, odnosno stvaranja slobodnog tržišta rada na teritoriji tri države.

Vučić, Zaev i Rama će sutra učestvovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju koji će okupiti predstavnike više od 350 kompanija, prevashodno iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali i iz drugih zemalja.

Na forumu će biti objavljeno novo ime inicijative, do sada poznate kao „Mini-Šengen“.

Vučić, Rama i Zaev prošetali su danas centrom Skoplja i popili piće u jednom popularnom restoranu.

Kako je objavila kablovska Televizija 21, „kafe sastanku“ lidera tri zemlje Zapadnog Balkana prisustvovao je i gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

Zaev je na Fejsbuku, uz fotografije, napisao da je popodne poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Vučiću i premijeru Albanije Rami, nakon čega su zajedno prošetali po novom skopskom keju (pored Vardara), gde je domaćin bio gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

„Razgovarali smo i sa građanima u centru Skoplja, kao najavi Ekonomskog foruma za regionalnu saradnju koji se prvi put održava u Severnoj Makedoniji, kao i otvaranja novih perspektiva za naše povezivanje“, napisao je Zaev

Balkan je, kako je istakao, naš zajednički evropski dom u kojem se podržavamo i u kojem unapređujemo odnose.

„Gledamo napred ka boljem sutra, ka ekonomskom rastu i razvoju, ka doborbiti za naše narode“, istakao je Zaev.

Vučić, Rama i Zaev će sutra učestovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju, čiji su i organizatori. Najavljeno je i da će na tom skupu biti objavljeno novo ime regionalne incijative koja je do sada neformalno nazivana „Mini Šengen“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Vučić, Rama i Zaev u Skoplju, „Mini Šengen“ sutra menja ime”

  1. Da! Rama bi mogao u Beograd, pa da s Vuletom dogovori gde će on, a gde ovaj naš! Zajko, ne znam! Nisam čuo da ima Južne Makedonije, ali bi on morao da zna!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.