Vučić, Rama i Zaev u Skoplju, "Mini Šengen" sutra menja ime 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Skoplju sa premijerima Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom „Mini-Šengen“, koja će sutra, kako je najvljeno, biti preimenovana.

„Ovo je veliki iskorak u budućnost! Važan aspekt koji doprinosi daljem učvršćivanju mira, boljoj i bližoj političkoj saradnji i saradnji naših naroda, to donosi stabilnost i mnogo toga što je važno za budućnost regiona“, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je objavio više slika sa makedonskim i albanskim premijerom, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, uz koje je napisao da tri lidera imaju zajedničke planove za zelenu agendu, ideje kako da iskoriste industrijalizaciju tri zemlje i da privuku veći broj investitora, uz jedinstveno tržište rada.

„Velike i važne stvari za sve nas! Sve će to da snaži naše narode, naše ekonomije i time obezbeđujemo bolji životni standard našim ljudima“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je u društvu Zaeva i Rame prošetao centrom Skoplja, gde se pozdravljao sa građanima.

 

„Zahvalan na gostoprimstvu makedonskom narodu i njegovom rukovodstvu. Verujem u budućnost i najbliže odnose naših država i naroda“, dodao je Vučić.

Vučić je prethodno najavio da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija sutra potpisati tri sporazuma koji će doprineti dodatnom ekonomskom povezivanju tri države.

On je novinarima rekao da se jedan sporazum tiče daljeg ukidanja barijera i ubrzanja protoka roba i usluga između tri zemlje, da se drugi odnosi na zajedničku prevenciju, delovanje, pomoć i podršku u slučaju prirodnih katastrofa i nepogoda, a da treći treba da dovede do potpunog ukidanja radnih dozvola, odnosno stvaranja slobodnog tržišta rada na teritoriji tri države.

Vučić, Zaev i Rama će sutra učestvovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju koji će okupiti predstavnike više od 350 kompanija, prevashodno iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali i iz drugih zemalja.

Na forumu će biti objavljeno novo ime inicijative, do sada poznate kao „Mini-Šengen“.

Vučić, Rama i Zaev prošetali su danas centrom Skoplja i popili piće u jednom popularnom restoranu.

Kako je objavila kablovska Televizija 21, „kafe sastanku“ lidera tri zemlje Zapadnog Balkana prisustvovao je i gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

Zaev je na Fejsbuku, uz fotografije, napisao da je popodne poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Vučiću i premijeru Albanije Rami, nakon čega su zajedno prošetali po novom skopskom keju (pored Vardara), gde je domaćin bio gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

„Razgovarali smo i sa građanima u centru Skoplja, kao najavi Ekonomskog foruma za regionalnu saradnju koji se prvi put održava u Severnoj Makedoniji, kao i otvaranja novih perspektiva za naše povezivanje“, napisao je Zaev

Balkan je, kako je istakao, naš zajednički evropski dom u kojem se podržavamo i u kojem unapređujemo odnose.

„Gledamo napred ka boljem sutra, ka ekonomskom rastu i razvoju, ka doborbiti za naše narode“, istakao je Zaev.

Vučić, Rama i Zaev će sutra učestovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju, čiji su i organizatori. Najavljeno je i da će na tom skupu biti objavljeno novo ime regionalne incijative koja je do sada neformalno nazivana „Mini Šengen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari