Zaev otvorio Ekonomski forum: Danas počinje nova era saradnje u regionu 1Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da danas započinje nova era saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Otvarajući Ekonomski forum za regionalnu saradnju Severne Makedonije, Srbije i Albanije, on je istakao da su u Skoplju prisutni predstavnici više od 300 kompanija iz te tri zemljei još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balakan, kao i iz regona van Balkana.

Taj forum zajednički su organizovali premijeri Severne Makedonije i Albanijie i predsednik Srbije i na njemu treba da bude objavljeno novo ime njihove regionale incijative koja je do sada nazivana Mini Šengen.

Kako je istakao Zaev, „masovan odziv privrednika pozivu da učestvuju na ovom događaju i da budu aktivni faktori još jačeg povezivanja regiona jeste snažna poruka da Balkan počinje da stvara najviši novo razumevanja da je ekonomsko povezivanje i stvaranje dinarmičnog i vitalnog regionalnog ekonomskog prostora zajednička želja i ambcija“.

„Želim da vas uverim, a mislim da je to i očigledno, da naša poltička volja, predsedniika (Srbije Aleksandra) Vučića, premijera (Albanije Edija) Rame i moja, predstavlja izraz naše maksimalne posvećenosti da obezbedimo sve uslove koji tavise od vlada naše tri zemlje za efikasnu regionalnu saradnju“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Ovo je, istakao je, snažna politička volja, „ovo je naše opredeljenje za najviši javni interes i za dobrobit našin naroda“.

„Povezujemo se zbog razvoja naših ekonomija, za izgradnju zajedničke ekonomije, za razvoj regiona, za bolji život svakog našeg građanina“, rekao je Zaev.

Na današnjem forumu u Skoplju treba da budu potpisana i tri sporazuma vezana za trgovinu, radne dozvole, uzajamnu podršku u slučaju požara, poplava i drugih katastrofa i uspostavljanje „brze trake“ trake na graničnim prelazima.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija otvoriće novu eru privredne i političke saradnje nakon velikog poslovnog foruma koji će okupiti oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a očekuje se preko 400 bilateralnih sastanaka privrednika, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Vučić, Rama i Zaev su do juče održali osam sastanaka i ništa značajno se nije desilo, kaže za Danas Franc-Lotar Altman, nemački analitičar i stručnjak za odnose u ovom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari