"Niko ne može bez posledica da preduzima akcije protivne interesima SAD" 1Foto: EPA/ ĐORĐE SAVIĆ

Pretpostavka da Kosovo može da preduzima akcije suprotne interesima SAD bez posledica je pogrešna, saopštila je danas američka ambasada u Prištini.

„Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo status nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, zaštiti od svih posledica odluka Prištine na međunarodnoj sceni. Upozoravamo na pretpostavljanje da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama“, navedeno je u saopštenju.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje „sveobuhvatnog i obostrano korisnog“ sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

Ambasada SAD je pozvala Kosovo i „druge regionalne aktere“ da pokažu posvećenost normalizaciji, regionalnom miru i stabilnosti i na putu ka evropskim integracijama.

„Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere“, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspešno samo u partnerstvu sa SAD, a da su akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse suprotne interesima Vašingtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari