Ambasada SAD: Radosavljević treba da bude suočen sa pravdom umesto da dobija priznanja 1Foto: Medija centar

Ambasada SAD u Beogradu danas je povodom vesti da je Goranu Radosavljeviću Guriju koji je povezan sa slučajem Bitići uručena plaketa Žandarmerije, saopštila da on treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja.

Radosavljević je čovek koji je upravljao kampom za obuku gde su 1999. godine pronađeni ostaci trojice ubijenih Amerikanaca – Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, navela je ambasada SAD na tviteru.

Sjedinjene Države su sankcionisale Radosavljevića zbog umešanosti u njihova ubistva i on treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja, ukazala je ambasada, uz vest Radio Slobodne Evrope (RSE) da je na obeležavanju Dana žandarmerije 30. juna u Novom Sadu, komandant Žandarmerije Dejan Luković uručio Radosavljeviću plaketu u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.

Stejt department je u decembru 2018. Radosavljeviću zabranio ulazak u SAD zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava, podsetio je RSE.

„Radosavljević je verodostojno upleten u ubistvo braće Bitići 1999. godine, trojice albansko-američke braće koji su ubijeni u Srbiji nakon rata na Kosovu“, navedeno je tada u saopštenju.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu „Atlantske brigade“ borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova OVK tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO intervencije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari