Ambasada SAD na Kosovu: Zakon o OVK krši pravo na slobodu govora 1Foto: Screenshot Facebook/kosovo.usembassy

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je protiv usvajanja Nacrta zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK u Skupštini, jer, kako se ocenjuje, u obliku u kome je napisan krši pravo na slobodu govora i u suprotnosti je sa duhom Ustava Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Američki ambasador Filip Kosnet dva puta je reagovao u vezi sa predlogom zakona, koji je predložila Demokratska partija Kosova i podržala Vlada Avdulaha Hotija.

Šef organizacije veterana OVK Hisni Gucati u telefonskom razgovoru za RTV Dukađini u emisiji „Debata“ rekao je da su samo dva člana predloga zakona problematična za Amerikance.

Nakon razgovora sa američkim ambasadorom Gucati je rekao da su članovi 5 i 9 za Kosneta neprihvatlji.

Gucati je rekao da da član 5 Nacrta zakona o OVK, prema mišljenju Kosneta, krši slobodu govora.

Član 5 precizira da je svaki javni funkcioner i građanin Kosova „dužan da poštuje i štiti vrednosti rata definisane ovim Zakonom u bilo koje vreme i u bilo kojoj situaciji u i van Kosova“.

Vrednosti rata u ovom Nacrtu zakona određene su u članu 3, a njihovo nepoštovanje u skladu sa članom 9 može se sankcionisati zatvorskom kaznom, jer član 9 kaže da se „kršenje odredbi ovog zakona sankcioniše u skladu sa važećim zakonodavstvom“, preneo je Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari